Ge oss mer empati på nätet

2009-04-01

Tonen på internet är ofta hård och hjärtlös. Något händer med människor när de skriver kommentarer till artiklar, går loss på ett forum eller mejlar. Normalt städade människor skriver saker de aldrig skulle drömma om att säga direkt till en människa. Redan på Usenet-tiden, e-postlistor i som var populära i internets barndom, så myntades Godwins lag. Den menar att ju längre en diskussion fortgår på Usenet, desto större är sannolikheten att debattörerna ska anklaga varandra för att vara nazister.

Jag arbetade flera år på tidningen Internetworld och där man fick man acceptera att löpa gatlopp i artikelkommentarerna mellan varven. Delar av den rätt nördiga publiken kunde aldrig nöja sig med att skribenten hade fel, eller hade missuppfattat någon teknisk detalj. Nej, man var alltid helt inkompetent, köpt av IBM eller något ännu värre. Tack och lov blev man också försvarad av andra läsare. Jag brukade inte gå i svaromål när utgångspunkten var att jag var helt inkompetent.

Jag ser ofta samma elaka ton i kommentarerna till Dagens Medias artiklar, där de anonyma kommentatorerna ofta tävlar i att ta heder och ära av personer i artiklar. Trots detta är jag mycket positiv till artikelkommentarer. Fördelarna med att läsarna kan komplettera uppgifterna i en artikel överväger.

När jag under några år bloggade om politiska frågor var tonen om möjligt ännu värre. Här samlade femtonåriga grabbar poäng genom att bland annat anklaga mig för att vara en efterbliven chimpans, för att sedan ta tillbaka påståendet i omsorg för chimpanserna. Den viktigaste anledningen att jag slutade blogga politiskt var de oerhört hårda och elaka tonen i debatten. Samtidigt vet varenda bloggare att det bästa sättet att få trafik är att vara riktigt elaka. Att göra en schulman funkar alltid.

Möjligheten att debattera på forum samt kommentera på bloggar och tidningssajter är på det stora hela bra. Men som bloggare eller sajtägare måste man sätta tonen. Jag tycker att man tidigt ska visa att man inte accepterar en allt för elak ton. Det går faktiskt att radera otrevliga kommentarer som saknar relevant kritik.

Kommentarerna är stängda