Hem » Internet – luften vi andas

Internet – luften vi andas

Andelen internetanvändare en vanlig dag har nästan fördubblats de fyra senaste åren, från 35 procent till 68 procent, enligt Nordicom vid Göteborgs universitet. Eftersom alla unga redan är på nätet är det de äldre som ökar sitt internetanvändande mest.

Nästan alla ungdomar använder internet en genomsnittlig dag. Samtidigt är det de mellan 65 och 79 år som ökat sitt internetanvändande mest de senaste åren, från 29 procent 2007 till 39 procent 2008. Svenska pensionärer är därmed mera aktiva på nätet än sina europeiska motsvarigheter.

När till och med pensionärer hänger på nätet är det svårt att föreställa sig livet före internet. Vad gjorde folk egentligen? Hur kommunicerade man? När jag tittar på filmer från 80-talet och äldre så lämnar avsaknaden av internet ett svart hål i berättelsen. Det är som en Berlinmur i tiden.

För tio år sedan gick internet om kvällstidningarna i fråga om räckvidd en vanlig dag, enligt Mediebarometern. För åtta år sedan var det facktidningarna och veckotidningarnas tur att bli omsprungna av nätet. Och 2005 passerades boken. Tv, radio och dagstidningar håller fortfarande ställningarna mot internet – men hur länge till?

Det är bara en tidsfråga innan begreppet internet blir meningslöst. Jag tittar på Henrik Schyfferts senaste tv-show på Svt Play. Är det tv eller internet? Samma sak när jag lyssnar på The Guardians podcast Football Weekly. Är det radio, tidning eller internet? Om jag beställer ett onlinespel till min spelkonsol är det internet?

Frågan om internet eller inte internet är meningslös. Men internet har brutit ned den gemensamma tiden för att konsumera medier. Idag kan jag se det mesta som Svt producerat själva när jag vill via Svt Play, samma sak för Sveriges Radio. Fildelning gör att vi i Sverige kan se nya amerikanska tv-serier minuter efter att de sänts för första gången. Folk sänder live via mobilen från konferenser och YouTube är som ett enda stort bibliotek av gamla sändningar.

Eftersom vi är mitt uppe i en revolution är det svårt att förstå hur stora förändringarna är egentligen. Vi är alla nybörjare i denna nya sköna värld. Det är den mest nyfikna som vinner.

Relaterade avsnitt