En hyllning till punktlistan

2009-06-04

Den används allt för sällan trots att den är ett utmärkt sätt att göra viktig information tydlig på nätet. Jag menar naturligtvis punktlistan. Som många vet, men få tar de praktiska konsekvenserna av, så skummar vi texter på nätet. Vi läser böcker, men skummar webbsidor.

På nätet dansar blicken fram mellan rubriker, bilder och textsnuttar. Det handlar om mikrosekunder för att vinna en skummares intresse och uppgradera henne till en läsare. Det är här punktlistan visar sin storhet:

• Läsarna skummar texten.
• Textens struktur hjälper läsaren att hitta rätt.
• Punktlistan lyfter fram det viktiga.

Naturligtvis behövs det bra rubriker, beskrivande bilder och konkreta texter, men det tar vi en annan gång.

One comment on “En hyllning till punktlistan