Sex skäl att byta till Gmail

2009-07-08

Jag har gjort slag i saken och har flyttat över all min mejl till Googles Gmail. Jag har länge stretat emot att lägga större delen av mitt digitala liv i Googles händer. Men det finns flera anledningar till att jag nu satsar på Gmail framför vanlig pop-mej:

* Minskar risken att förlora viktiga mejl vid ett hårddiskhaveri, datorstöld eller dylikt.
* Slipper jobbet att flytta gamla mejl vid datorbyte.
* Möjligheten att arbeta från internetkaféer vid resor.
* Gmails väl fungerande spamfilter.
* Gmails smarta etikettsystem som gör det enkelt att sortera upp mejlen.
* Enkelheten att kolla gmail från mobilen.

Jag har länge haft adressen urban.lindstedt@gmail.com som en slaskadress jag lämnat ut till sajter jag inte riktigt litar på. Därför ansåg jag adressen som förlorad tills jag nyligen granskade hur mycket spam jag fick i inlådan – i princip ingenting. Gmails spamfilter fungerar mycket bra på det sättet att den sorterar bort nästan allt spam utan att sortera bort legitim mejl i någon större utsträckning

Det hänt en hel hel del med Gmail sedan jag skaffade kontot:

Det är superenkelt att lägga upp vanliga pop-mejlkonton hos Gmail för att kunna hämta vanlig pop-mejl. Det går naturligtvis att skicka mejl från Gmail med en vanlig mejladress som avsändare. Du kan också enkelt importera alla mejladresser från ditt vanliga mejlprogram.

Gmails etikettsystem där användaren manuellt eller automatiskt kan märka upp mejl med olika etiketter är ett av det tyngsta skälen att byta till Gmail. Ett nytt mejl kan du snabbt märka upp med exempelvis etiketten faktura eller så skapar du ett särskilt filter där alla mejl som rör en särskild verksamhet märks med en särskild etikett. På så sätt får alla mejl som meddelar mig att något beställt en bok av mig etiketten beställning.

En annan styrka hos Gmail är att en enskild mejlkonversation automatiskt grupperas ihop så att du enkelt kan kolla tidigare mejl som föregått det senaste mejlet du fått.

Jag har dessutom laddat ner Googles Gmail-applikation till min mobil vilket gör det mycket smidigt att kolla mejlen med hjälp av mobilen. Jag har även kollat in olika Gmail-extension för Firefox utan att hitta något som känns nödvändigt för mig. Men ni går gärna tipsa mig om nödvändiga extension.

7 comments on “Sex skäl att byta till Gmail

 1. GMail Notifier (toolbar.google.com/gmail-helper/) är mitt tips. Ingen Firefox-extention, utan en applikation som i toolbaren/aktivitetsfönstret visar om det kommit nya mejl. Finns för både Windows och Mac.

 2. Bra! Jag kör själv med Gmail, och använder mejlklient med IMAP. Så, vid datorbyte eller liknande får man allt synkat även fast man inte kör med webbmailen.

  En till bra grej är att mitt jobb använder gmails mejltjänst, men med egna adresser. Hur kung som helst! Det är gratis att fixa, alltså så man får sin egen @adress.se istället för @gmail.com.

 3. Christoffer jul 10, 2009
 4. Patrik Müller jul 13, 2009

  Missa inte alla Gmail Labs alla praktiska funktioner – finns under Settings—>labs.

  Det finns runt 50 olika extrafunktioner. En del onödiga, vem vill spela snake i inkorgen, andra oumbärliga som t ex “multiple inboxes”.

  Testa!

 5. Ni glömmer det bästa – man behöver inte alls använda gmail-adressen offentligt eftersom gmail erbjuder att hämta posten från dina andra konton! Jag slipper ladda mailprogram eller gå in på trista och tröga webmail-sidor!

  Trots att jag bara använder gmail så är avsändaren alltid från min projektgoteborg.se-domän eftersom jag valt den som standard.
  Jag tömmer 6 konton via gmail och kan skicka från alla sex utan att lämna gmail. Det är vad jag kallar service!

 6. Håller helt med – kör bara Google Apps med Gmail på mina egna projekt, så smidigt. Att köra Outlook på jobbet känns jobbigare och jobbigare..

 7. Ett Gmail-tillägg som har blivit helt oumbärligt för mig – trots trassel ibland och betastämpel – är GTD Inbox. Helt suveränt sätt att hålla koll på olika uppgifter och bevaka mejl som man väntar svar på. Förutsättningen är (tills vidare) att man kör Firefox.
  http://blog.gtdinbox.com/