Uppkopplat hackat av bloggspammare

2009-09-03

Idag fick jag ett mejl ifrån Google som vänligen berättade att Uppkopplat tagits bort från Googles index i trettio dagar för att jag ska få möjlighet att ta bort massa dolda spamlänkar. Eftersom Uppkopplat fortfarande finns kvar i indexet så är det nog enbart posterna med spamlänkarna som tagits bort.

Medan vi indexerade dina webbsidor upptäckte vi att några av sidorna använde teknik som inte följer våra kvalitetsriktlinjer. Riktlinjerna hittar du här: http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35769&hl=sv. Orsaken är förmodligen att webbplatsen har ändrats av en tredje part och problemet är ofta att den felande parten får åtkomst till en oskyddad katalog utan behörighetsbegränsningar. Många gånger laddar de upp nya eller ändrar befintliga filer, vilka klassas som skräppost i vårt index.

Jag är tacksam mot Google som har bättre koll på min blogg än jag själv. Jag hittade minst tio poster där spammaren lagt in långa sjok med dolda länkar. Det är inga problem att se länkarna om man öppnar poster i redigeringsläge. Det hela känns mycket obehagligt och jag tänker läsa på ordentligt om att skydda sin wordpress-blogg.

Jag har idag uppgraderat WordPress till den senaste versionen. Före uppdateringen hade jag version 2.7 och jag uppmanar alla som läser detta att göra samma sak med sina WordPressbloggar.

Uppdaterad: Det är en mask som automatiskt hackar wordpress-bloggar. De som har uppdaterat till senaste versionen är säkra mot just denna mask. Matt Mullweg har skrivit om detta.

5 comments on “Uppkopplat hackat av bloggspammare

 1. Fick du mailet genom att sidan är med i analytics eller genom Google webmaster central el liknande?

 2. Jag har tidigare varit drabbad, tråkigt men Google skall faktiskt ha heder av att göra så!

 3. Tråkigt att detta förekommer men väldigt bra att Google gjorde dig uppmärksam på det. Att de har tid och bemödar sig att återkoppla till en enskild sida är ju väldigt bra.

  Hur kan man skydda sig mot detta om man driver en WP-sajt? Räcker det att man alltid har senaste versionen eller finns det något bra säkerhetspluggin?

  mvh / Håkan

 4. Du får gärna återkomma med bra tips angående skydd till WP. Råkade själv ut för en mindre attack nyligen där mitt lösenord ändrades…

 5. Urban Lindstedt sep 6, 2009

  Google Webmaster Central mejlade mig. Ytterligare en anledning att lägga upp sina sajter hos Webmaster Central.