Hem » Google under luppen

Trogna läsare av Uppkopplat vet att jag länge kritiserat Googles totaldominerande ställning samtidigt som jag tokhyllat deras tjänster. De som lyssnat på någon av mina föreläsningar kan ha fått hör riktigt beska sanningar om Google. Eftersom nästan alla älskar Google har jag medvetet varit försiktig med Googlekritiken för att inte få Talibanstämpel. Att kritisera Google har varit som att kritisera den sköna nya värld som vuxit fram sedan internet genombrott 1995.

Men de sista månaderna har det hänt något. Andreas Ekström som arbetar på Sydsvenskans kulturredaktion har kritiserat Googles dominerande ställning i P1 och tvsoffor. Han har gjort det både kunnigt och med pondus. Till sköld har han statusen som kulturreporterjobbet på en av Sveriges största morgontidningar ger. Men kritiken har inte låtit vänta på sig.

Vissa har gått så långt att anmäla ett inslag i Svts Gomorron Sverige för att inte Google fick försvara sig. Men inslaget friades. Anmälan var absurd eftersom alla som har haft med Google att göra som journalist vet att det är närmast omöjligt att få en kommentar från Google. Istället har det utvecklats en långtgående kremlologi om Google bland bloggare där vi alla försöker tolka jättens syften, strategier och bevekelsegrunder.

I samma veva föreslog Ekström Googlefri dag på nätet, men få lyckades undvika Googles tjänster i mer än ett par timmar.

Som allt annat här i världen är verkligheten komplicerat:

Google har ett helt batteri av fantastiska tjänster som en nätvän svårligen klarar sig utan. Sökmotorn, Gmail och Google Docs är bara bäst.

Google har en skrämmande dominans inom sök med en marknadsandel på 95 procent i Sverige och drygt 70 procent i världen. Här handlar det om dominens inom det område som knyter samman hela den underbara webben som gör våra liv så mycket bättre.

Det är just på nätannonseringsområdet som Googles monopoliknande ställlning är som mest problematiskt. Vi kommer att tvingas leva med Googles dominerande ställning de närmaste tio åren. Därför är det livsviktigt för alla företag med webben som kanal att man inte gör sig totalt beroende av Googles organiska eller köpta trafik. Att som entreprenören Ted Valentin få 90 procent av trafiken genom organiskt sök är att be om trubbel. När Google stänger av söktrafiken är man körd.

Ett sunt webbföretag får trafiken från många olika källor: direkttrafik, organiskt sök, sponsrade länkar, nyhetsbrevsutskick, affiliates osv. Men det verkliga tricket är att göra det mesta av trafiken man redan har genom att optimera sajten för bättre konvertering och att verkligen interagera med besökarna genom att lyssna på dem och diskutera med dem. Er sajt är bara en av miljoner så ni måste finnas tillgängliga både på er sajt, på andra bloggar, Twitter, forum och communitys.

Relaterade avsnitt

3 thoughts on “Google under luppen

  1. mest skrämmande är att deras open source sida är på blogger som inte är open source….skratt

  2. For the record så sa jag inte i min anmälan att Google behövde kommentera, utan att motargument borde ha presenterats. I branschen vet vi ju att Andreas är känd Google-skeptiker, därav min reaktion. Om än absurd.

  3. Jag är ju inte så där insatt i alla turer och vad man gör och så, men är det inte upp till var och en att använda sig av olika tjänster. Många använder ju Google eftersom dom är bra, man kan ju faktiskt söka med annan sökmotor, eller är jag helt ute och åker…

Comments are closed.