Vårda ditt rykte på nätet

2009-10-23

En roliga festbild som sprids på nätet kan några år senare bli en belastning när du söker ett hett efterlängtat jobb. Den arbetsgivare som inte googlar en tilltänkt anställd gör helt enkelt inte sitt jobb. Därför bör alla tänka efter innan man lägger upp personlig information på nätet. Vår vilja att vara personliga på nätet kan skapa problem i framtiden.

På Facebook blandas ofta vänner med kollegor och branschkontakter. Har men en lång kompislista på Facebook kan det vara en poäng att vara lite återhållsam med vad man publicerar där.

Om man inte har ett allt för vanligt namn bör man Googla sig själv mellan varven. Är du en publik person kan folk skriva det mest märkliga saker.

Om information om dig börjar bli en belastning kan man alltid kontakta webbmastern och be henne att ta bort bilden eller texten som känns jobbig. Att be Google sluta indexera är som att be Gud sluta med dåligt väder och influensor och dylikt.

Det bästa sättet är att trycka undan gammal material, som inte längre representerar vad du står för idag, genom att aktivt lägga upp nytt material om sig själv. Om man har några bloggar, ett Twitterkonto, ett Linkedin-konto och ett Faceboook-konto så ska det mycket till för att gamla debattinlägg från 1998 ska leta sig fram på de tre första resultatsidorna i Google. Idag finns också möjligheten att skapa en egen personlig profil hos Google.

6 comments on “Vårda ditt rykte på nätet

 1. # Grattis till tösen, Urban!

  # Vårda ditt rykte, tänk på vad du publicerar… sant. Men samtidigt: det blir ju allt mindre dramatiskt att hitta en olämplig bild på sig själv på nätet i takt med att Twitter/Facebok/Youtube-världen gjort det till vardagsmat. Å ena sidan: integritet, å andra sidan: transparens. Hmm.

  # Vem menar du att Gud influeras av? Det är skillnad på influenser och influensor… 🙂

 2. Tack.

  Det skulle stå influensor 😉

  Såg du förresten kvinnan som inte fattade att alla kunde se vad hon skrivit på Facebook om hennes senaste sexuella erfarenhet.

 3. …haha, nä. Och jag tror inte jag vill veta. 🙂

  Gillar den här DisqUS-modulen, förresten.

 4. Disqus är grym.

 5. Jag håller med Martin. Pinsamma bilder blir mindre och mindre farligt. Jag googlar/facebookar alltid personer inför intervjuer och hittar man inte några festbilder är det en större varningslampa än några fyllebilder från studenten.

  Jag tror också att dagens ungdomar har ett helt annat förhållningssätt till publik information om sig själva än vi som minns tiden innan internet. Om du är den enda med en massa pinsamma bilder ute är det jobbigt, men när alla har det försvinner du i mängden.