Optimera landningssidor

2009-11-04

När jag söker på Google efter dyra sökord som bolån, billån och livförsäkring blir jag förvånad över att bara en handfull av Adwordsköparna på förstasidan optimerat sina landningssidor. Det handlar om nyckelord som kostar över trettio kronor per klick med en hög sökfrekvens. Landningssidan är den sida användare slussas när de klickat på sponsrad länk.

Av de elva annonsörer som syntes på förstasidan när jag sökte på ordet bolån var det fem som tog emot besökaren på en hyggligt relevant landningsida. Besökaren kunde direkt ansöka om ett lånelöfte. Men alla hade en bit kvar till en verklig effektiv landningssida. Alla annonsörer skulle garanterat höja sin konverteringsgrad om de förbättrade sina landningssidor. Många annonsörer krävde onödiga klick av besökaren och lämnade besökarna vilsna på deras landningssidor. Här finns det massor med pengar att spara för annonsköparna.

Så optimerar du landningssidor:

  • Den enklaste formen av förbättringar av olika reklamkampanjer är att styra besökaren till rätt sida direkt. Köper man exempelvis sponsrade länkar eller banners ska man inte länka annonsen till sajtens vanliga ingångssida, utan till en särskilt optimerad landningssida. Sedan måste budskapet i annonsen överensstämma med budskapet på landningssidan.
  • Landningssidan ska vara utformad för att göra om så många klick som möjligt till ett köp, nedladdning eller till ett lead. Den ska fokusera på uppgiften, ge relevant information om en produkt eller en tjänst ni vill sälja, koncentrerat till en sida.
  • Skala bort onödig navigering som finns på er vanliga sajt för att besökarna inte ska distraheras av alla menyer, länkar och budskap. Med andra ord, minska drastiskt ner på antal rubriker i menyerna och minska ner på omfånget av ert varumärke.
  • Vad som är den effektivaste layouten, bilderna och copyn är svårt att veta eftersom det varierar från målgrupp till målgrupp. Därför är test det bästa sättet att optimera en landningssida. Det förutsätter att du har någon form av webbanalysverktyg – gratisverktyget Google Analytics räcker långt.
  • När du skriver copy, väljer bilder och layout till din landningssida ska du alltid fokusera på syftet med landningssidan – att få besökaren att trycka på skick-, nedladdnings- eller köpknappen. Undvik att förvirra budskapet med andra uppmaningar än det du vill att besökaren ska göra. Presentera inte heller andra produkter än den som varit aktuella i annonsen som tagit besökaren till din landningssida.
  • Lyft fram ett begränsat urval av fördelarna med ditt erbjudande och presentera dem i punktform. Ni kan också lyfta fram viktiga delar av erbjudandet i löpande text genom att feta dem.
  • Håll nere mängden information ni presenterar. En komplex produkt kräver mer text än en enklare produkt. Är det nödvändigt med mycket text kan ni sammanfatta erbjudandet i punktform på den synliga delen av hemsida tillsamman med en beställknappen för att sedan fördjupa informationen på den delen av sidan som kräver att besökaren skrollar ner på sidan. Placera även en beställ knapp längst ner på sidan.
  • Läs mer om optimering av landningssidor i boken E-handlarens handbok

    Kommentarerna är stängda