Utan svett ingen framgång

2010-01-27

I veckan ville det nystartade företag Allt Om Bolag Scandianavia från Jönköping sälja ett sökoptimeringspaket för 99 kronor i månaden till min yogabutik Miguru . De skulle anmäla min butik till 60 sökmotorer och dessutom skulle jag få 5 000 visningar av sponsrade länkar på Google med mina viktigaste sökord i samma paket. Problemet är bara att anmäla min butik till 60 sökmotorer inte har någon som helst effekt på min ranking i Google – den enda sökmotor som räknas i Sverige. Att de sedan skulle ge mig 5 000 visningar i Google Adwords faller på sin ekonomiska orimlighet. 99 kronor borde räcka till ungefär 15 klick på mina sökord och räknar man baklänges så borde runt 1500 visningar generera klick för betydligt mer än en hundralapp.

I vår sociala webbvärld var det inte svårt att hitta en bild på Allt Om Bolags unga vd Robin Kjerrulf, tidigare barchef, när han inviger sitt nya kontor i Jönköping. Han verkar tro på sitt skojarupplägg och jag är inte ens säker på att han själva tycker att han är en skojare. Robin och hans kompisar har gått i fällan om de snabba pengarna på internet. En myt som har odlats enda sedan Boo.coms grundare Ernst Malmsten och Kajsa Leander blåste sina investerar på 1,4 miljarder kronor.

Låt oss här och nu en gång för alla avfärda alla drömmar om snabba pengar på internet. Det finns affärer att hämta på nätet, men de innefattar alla svett och långa arbetstimmar. Jag har själv gått i fällan. När jag startade min yogabutik Miguru trodde jag att bara för att jag lade ut logistiken på andra så skulle jag inte behöva arbeta. Men det var först när jag började lägga in ordentligt med arbetstimmar i projektet som försäljningen kom igång.

Jag har även varit med i andra projekt där målet var snabba pengar bara för att inse att det är svett och långa arbetstimmar som gäller. Men som min nya guru Gary Vaynerchuk säger, “Det finns många timmar mellan klockan åtta på kvällen till två på natten”. Sedan läste jag att Cdon som omsätter en miljard och är mycket lönsamt fortfarande har tjockskärmar på sitt oglamorösa kontor i Malmö. Det är så verkliga värden skapas på nätet.

6 comments on “Utan svett ingen framgång

 1. paradox66 jan 27, 2010

  Intressant delar din uppfattning om webben. Det är viktigare vem man känner i Sverige…

 2. Magnus jan 27, 2010

  Snabbhet är relativt. Självklart måste man jobba mycket för att nå framgångar på internet, men relativt andra branscher är tiden mycket kortare.

 3. Jag skulle då absolut inte göra affärer med det här packet och deras “fucking office” herrejjisses. http://www.finest.se/userBlog/?uid=33448&beid=1

 4. Nej, jag håller verkligen med Kent.

 5. Tack för det här inlägget, det behövde jag…

 6. Jenefeldt aug 9, 2010

  Har du skrivit mer någonstans hur arbetet har gått med Miguru? Det vore intressant att läsa om vad som varit viktigt för dig som relativt liten aktör. Vilka farhågor, tips på vägen, etc.