Den bästa webbadressen

2010-03-02

Hur man utformar strukturen på webbadresser till enskilda hemsidor är viktigt både ur sökoptimerings- och ett användarperspektiv.

Det påverkar:

• Hur sidorna rankar i sökmotorer
• Klickfrekvens på träffar i sökresultatet
• Besökarna förståelse för vad en hemsida handlar om

Nyckelord i själva domänen, www.nyckelord.se, är ett av de kraftfullaste åtgärderna man kan göra för att få en sajt att ranka på ett utvalt nyckelord. Det går också att arbeta med nyckelord längre ner i url-strukturen som www.minsajt.se/nyckelord.html som är en viktigt signal till sökmotorer vad en sida handlar om.

Eftersom webbadressen visas i själva resultatlistan i Googles sökresultat så hjälper nyckelord i webbadressen användare att avgöra om en sökträff är intressant för henne. Användaren lägger bara bråkdelar av en sekund för att avgöra om en träff är intressant. Om hon då ser det nyckelord hon sökt på både i sökträffens rubrik, text och webbadress så ökar chansen att hon klickar på just den texten.

Även användarvänligheten ökar med nyckelord i webbadressen, eftersom nyckelorden hjälper besökaren att förstå var i sajthierarkin hon befinner sig och vad sidorna handlar om.

Kommentarerna är stängda