Hem » Vi lever mitt i Googledrömmen

Vi lever mitt i Googledrömmen

Jag analyserade ett segment inom e-handel med hjälp av Google Adwords trafikkalkylator och kunde konstatera att ett tjugotal varumärken och några mer allmänna sökningar inom området sammanlagt generar 85 miljoner sökningar i månaden bara i Sverige. 85 miljoner sökningar borde kunna hålla liv i åtminstone fem väl genomförda webbprojekt. När man väl accepterat att man är helt beroende av Google är det ganska spännande att vara entreprenör i Googleland.

Google tar och ger. Ingen som startar ett företag idag kan helt ignorera Google. Det kommer att straffa sig. Därför blev glad när Google drog sig ur Kina med hänvisning till de mänskliga rättigheterna. Även om det säkert finns fler orsaker så var det just värnandet om de mänskliga rättigheterna som lyftes fram. Grundarna dammade av sin devis ”Don´t be evil”.
Google är mycket viktigt, men inte allsmäktigt. Google har exempelvis inte lyckats utmana mikrobloggtjänsten Twitter trots att de köpte konkurrenten Jaiku. De lär inte heller rå på Facebook med sina 400 miljoner användare. Trots Googles enorma räckvidd på nätet har de bara erövrat en bråkdel av alla användare med sin webbläsare Google Chrome. Detta trots att Google Chrome är riktigt bra. Den sociala tjänsten Google Buzz som är integrerad i Gmail väckte mer bu- än hurrarop och själv avaktiverade jag Google Buzz ganska snart.

Att de mycket smarta människorna på Google inte har full koll på världen blev uppenbart när de lanserade sin egen mobiltelefon Nexus One. Mobilen skulle bara säljas via Google egen nätbutik. Om man studerar AdMobs statistik över mobilanrop till mobilsajter så ser man tydligt att det inte räcker med en webbutik som man vill sälja något. I mars kom bara en bråkdel av mobilanropen på webben från Nexus One. Google hade på några månader blivit utklassad av tillverkare som HTC, Samsung och Motorola som förstått att använda sig av alla kanaler vid försäljning.

Världen är för komplicerad för att en webbutik ska lösa allt även om Google ligger bakom. Det har knappast hjälpt att Google är kända för sin usla service när det gäller alla sina andra tjänster. Nu har Google backat från strategin att sälja sin spännande mobil från sin egen webbutik.

Relaterade avsnitt

One thought on “Vi lever mitt i Googledrömmen

  1. # Just det – finns det någon vettig förklaring till att Google generellt sett har så usel “kundservice”? Fattar ju att det inte är någon liten apparat att få styr på, men den känns emellanåt helt bortprioriterad… med Googles muskler borde det gå att göra http://www.google.com/support till något riktigt bra.

    # Hur firade du förresten den stora namnsdagen igår, Urban? Heja heja! 🙂

Comments are closed.