Facebook-valet som kom av sig

2010-09-08

Det blir inget Twitter-val i år. Lika lite som ett Facebook-val, Youtube-val, Blogger-val eller Ning-val. Nej, det blir tv-debatter som förut och den enda nymodigheten är politisk tv-reklam.

För några år sedan när sociala webben började ta sina första stapplande steg i Sverige så fanns det en diskussion om webben som ett demokrativerktyg. Idag hör jag ingenting. Allt dränks i ett evigt tjatter om Twitter och Facebook, medan bloggarna blivit ett verktyg för med som redan har en maktposition inom media och politiken.
Politikerna fortsätter att hålla torgmöten för en grånande och krympande skara åhörare i ett reflexmässigt försvar för en dialog med väljarna. Om dagens torgmöten är en mätare på hur den svenska demokratin mår så har nog likstelheten redan börjat sätta in.

Här har vi fått en fantastisk kommunikationsplattform och de enda som gitter försöka göra något nytt är kommersiella aktörer som e-handlare och medier.

Visst har enskilda politiker försökt att blogga, twittra och facebooka, men när partierna är mer toppstyrda än någonsin så funkar inte webbens anarkistiska och öppna struktur. Internet går ju inte att styra – då är det bättre att försöka hålla anden flaskan och hoppas på att de nya jobbiga försvinner. Idag kan internet vara ett framgångsrikt kampanjverktyg för tillfälliga intressegrupper och snabbfotande organisationer. Jag skulle vilja se en bred diskussion om hur vi kan använda internet för att bredda den demokratiska diskussionen i samhället.
Vi har lyckats erövra konsumentmakten med recensioner och forumsdiskussioner om bra och dåliga företag. Nästa steg måste vara att erövra den politiska diskussionen bortom politiska broilers och politruker.

5 comments on “Facebook-valet som kom av sig

  1. svardh sep 8, 2010

    Bra artikel!

  2. Det är synd att du låter bilden av ditt eget flöde beskriva hur hela verkligheten ser ut. Fast det är väl så man gör antar jag. Personligen har jag aldrig varit mer om fler diskussioner om politik och demokrati någonsin förut. Det sker på fler platser, i fler kanaler och bland fler människor. Inte sällan utanför partigränserna. Men det är bara mina fem cent.

    Sen håller jag med om att medie-ego-bloggare som jag själv inte direkt bidrar till demokratiprocessen, men som vanligt brukar det ju funka med både och på webben, inte antingen eller. 🙂

  3. Visst finns det diskussioner där ute, men de påverkar inte politikens funktionssätt i grunden. En debatt som sker i bubblor helt utanför de som sitter vid makten kommer inte påverka samhället. Men på ett personligt plan är det naturligtvis berikande att diskutera samhället, men syftet måste väl ändå vara att förändra samhället.