Hem » Internet dödade kalla kriget

Internet dödade kalla kriget

Wikileaks har i grunden förändrat villkoren för makthavarna i världen. Det går inte längre att hålla hemligheter hemliga. Detta skrämmer naturligtvis makthavare som byggt sin makt på hemlighetsmakeri.

Under hela efterkrigstiden var Sverige officiellt neutralt. Många medborgare trodde att vi verkligen var neutrala. Idag vet vi alla att Sverige hade ett långtgående samarbetade med USA och andra Natoländer när det gällde vår nationella säkerhet.

Idag skulle aldrig en liknande officiell lögn aldrig fungera. Vi skulle ganska snart bli matade med hemliga dokument om vårt samarbete med USA via Wikileaks. Sedan skulle vi öppet kunna diskutera om vi gillar samarbetet eller inte. Sannolikt hade de flesta svenskar efter kriget accepterat ett samarbete med det demokratiska USA i kampen mot det totalitära Sovjetunionen.

I USA skriker nu högljudda kritiker att Wikileaks ska terroriststämplas. En vacklande supermakt har sårats där det gör som mest ont. När en stats hemliga undermedvetna görs tillgängligt för alla är krav på terroriststämpling att vänta.

Man kan tycka vad man vill om Wikileaks publicering av krigsrapporter från Irak eller amerikanska ambassadörers skvaller om världens ledare. Om USA mot förmodan lyckas stoppa Wikileaks skulle ganska snabbt sajten klonas av nya aktivister. Trots att huvudmännen kring fildelningssajten Pirate Bay har fällt i domstol går det fortfarande att ladda ner filmer, musik och böcker från Pirate Bay. Internet byggdes för att stå emot kärvapenkrig så det behövs mer än en sårad supermakt för att förstöra vår nya informationsordning. ”Information wants to be free” heter det. Jag nöjer mig med att konstatera att ” Information is free.”

Relaterade avsnitt

One thought on “Internet dödade kalla kriget

Comments are closed.