Fem digitala trender du måste känna till

2011-02-24

Webben har omskapat sig själv ett par gånger sedan den tog sina första stapplande steg för tjugo år sedan. Inom marknadsföring kan det vara svårt att hänga med i allt det nya. Jajja Magazine ser fem viktiga trender som du bör ha koll på:

 • Annonskronorna flyttas från papper till webben. Förra året tappade papperskataloger 29 procent i omsättning enligt Institutet för reklam och mediestatistik. Vem är beredd att betala för att vara med i papperskatalog i framtiden? Fackpress och populärpress ökade mindre än genomsnittet under 2010. Samtidigt växte internetannonseringen med 14 procent.
 • Innehåll istället för banners. Vi ser på Aftonbladet hur vanliga banners byts mot textreklam. Istället för banners skapas puffar med ett grafiskt formspråk och texter som liknar vanlig journalistik. Klickar du annonsen kommer du till tidningsliknande sidor.
 • Sociala medier allt viktigare. Ser du förbi hypen kring sociala medier så går det inte att förneka att Facebook håller på att bli en mycket viktigt annonsplattform. Här krävs ett lärande sinne för att få ut så mycket som möjligt av sina annonsinvesteringar. Twitter i Sverige är däremot bara viktigt för runt omkring 11 000 nördar.
 • Lokalisering av digital marknadsföring. Nya annonsmedier som Google, Facebook och erbjudandesajter som Groupon har skapat möjligheter för lokala företag att annonsera på nätet med betydligt bättre träffsäkert än tidigare.
 • Konsumentens gränslöshet. Det gäller att möta konsumenten i alla kanaler då hon rör sig fritt mellan tidningssajter Facebook, Google, Iphoneappar, webbtv och podradio. Framtidens konsument kan lika gärna se din annons i sin mobil, Ipad eller en gammeldator.
 • 2 comments on “Fem digitala trender du måste känna till

  1. Fin lista. Men jag skulle inte kalla politiker, journalister, pr-konsulter och samhällsdebattörer för nördar. Det är ju att nedvärdera begreppet nörd å det grövsta. 😉
   Missvisande för Jajjas kunder är det oavsett.

  2. Nördar är inget fult i min värld och nörd kan man vara inom alla områden politik till media. Det var hur som helst din mycket intressanta artikel om hur många som Twittrar som gav mig vinkeln.