Stoppa Googlebluffen

2011-04-11

Jag har varit med om det förr. En säljare från företaget Proffsmedia ringer upp och läser direkt från sitt talmanus. Brukar du använda Google? Vill du synas? Bla bla bla. Efter lite om och men förstår jag att de vill sälja på mig en registrering i gratistjänsten Google Places för 7100 kronor plus moms, generöst nog har de en billigare variant för 4900 kronor. Säljpitchen för den dyrare varianten är att jag kan ringa dem när jag vill.

Google Places är en fantastisk tjänst som jag rekommenderar alla företag att registrera sig hos. Jag får tusentals besökare varje månad till min nätbutik Miguru via Google Places. Och då är Google Places egentligen mest lämpad för företag som mest jobbar mot en lokal marknad. Haken med Proffsmedias erbjudande är att det är gratis för alla företag att registrera sig hos Google Places. Dessutom är det ganska enkelt och tar maximalt 15 minuter att göra själv.

När jag vill prata med en chef hos Proffsmedia blir jag vidarekopplad till Christian Hansson. När jag påstår att det är bondfångeri att ta 7100 kronor för en gratistjänst som tar en kvart att registrera sig hos slår Christian ifrån sig.

– Visst man kan göra allting själv. Du kan klippa dig själv och reparera bilen själv om du vill. Du har kanske obegränsat med tid, men det har inte alla.

Eftersom jag föreläser för hundratals småförtagare i månaden vet jag att de är sårbara för denna typ av lurendrejerier. De vet att Google är viktigt, men har ganska dimmiga begrepp om hur allting fungerar. Google Places är skapade för dem och ska de betala för att någon hjälper dem att synas där är allt över 1000 kronor kriminellt.

Proffsmedia är inte ensam om denna bluff. Det är många som vill tjäna pengar på Google utan att leverera något av värde. De orkar inte göra saker rätt, har ett rymligt samvete och är bara ute efter pengarna. Vilket är sorgligt då det gör det svårare för seriösa företag som faktiskt levererar ett mervärde till sina kunder.

Därför uppmanar jag alla som kan något om internet att nästa gång ni hälsar på släktingar, vänner eller bekanta med företag istället för att ta med blommor eller choklad tar med laptopen och registrerar dem hos Google Places. Jag vet att ni riskerar att bli deras it-support för resten av livet, men det är det värt för att sätta stopp för Proffsmedia och deras gelikar.
Jobbar ni med att producera webbsidor, e-butiker eller andra webbtjänster. Släng in en registrering hos Google Places som en liten bonus. Då ökar också chanserna att era kunder rekommenderar er till vänner och bekanta. Det behövs inte så mycket för att göra världen lite bättre.

Kommentarerna är stängda