Stoppa Googlebluffen

2011-04-20

Jag har varit med om det förr. En säljare ringer upp och läser direkt från sitt talmanus. Brukar du använda Google? Vill du synas? Bla bla bla. Efter lite om och men förstår jag att de vill sälja på mig en registrering i gratistjänsten Google Places för 7100 kronor plus moms, generöst nog har de en billigare variant för 4900 kronor. Säljpitchen för den dyrare varianten är att jag kan ringa dem när jag vill.

Google Places är en fantastisk tjänst som jag rekommenderar alla företag att registrera sig hos. Jag får tusentals besökare varje månad till min nätbutik Miguru via Google Places. Och då är Google Places egentligen mest lämpad för företag som mest jobbar mot en lokal marknad. Haken med erbjudande är att det är gratis för alla företag att registrera sig hos Google Places. Dessutom är det ganska enkelt och tar maximalt 15 minuter att göra själv.

Jag begär att få prata med en chef. När jag påstår att det är bondfångeri att ta 7100 kronor för en gratistjänst som tar en kvart att registrera sig hos slår han ifrån sig.

– Visst man kan göra allting själv. Du kan klippa dig själv och reparera bilen själv om du vill. Du har kanske obegränsat med tid, men det har inte alla.

Eftersom jag föreläser för hundratals småförtagare i månaden vet jag att de är sårbara för denna typ av lurendrejerier. De vet att Google är viktigt, men har ganska dimmiga begrepp om hur allting fungerar. Google Places är skapade för dem och ska de betala för att någon hjälper dem att synas där är allt över 1000 kronor kriminellt.

Företaget som ringde upp mig är inte ensam om denna bluff. Det är många som vill tjäna pengar på Google utan att leverera något av värde. De orkar inte göra saker rätt, har ett rymligt samvete och är bara ute efter pengarna. Vilket är sorgligt då det gör det svårare för seriösa företag som faktiskt levererar ett mervärde till sina kunder.

Därför uppmanar jag alla som kan något om internet att nästa gång ni hälsar på släktingar, vänner eller bekanta med företag istället för att ta med blommor eller choklad tar med laptopen och registrerar dem hos Google Places. Jag vet att ni riskerar att bli deras it-support för resten av livet, men det är det värt för att sätta stopp för dessa blufföretag.
Jobbar ni med att producera webbsidor, e-butiker eller andra webbtjänster. Släng in en registrering hos Google Places som en liten bonus. Då ökar också chanserna att era kunder rekommenderar er till vänner och bekanta. Det behövs inte så mycket för att göra världen lite bättre.

Uppdatering

Jag har valt att ta bort namnet på företaget som ringde upp mig eftersom de inte längre säljer tjänsten i fråga. Jag har också tagit bort deras kommentar eftersom den ansvarige har slutat på företaget.

21 comments on “Stoppa Googlebluffen

 1. Bra skrivet! Att sälja gratistjänster för sådana summar bör (är?) olagligt?

 2. Vilket nummer ringer de ifrån? Vad vill sprida din varning till användarna av http://vemringde.se.

 3. Bra skrivet! Visst har han en poäng att alla inte har tid att göra allt själva, men att sälja tjänsten för dessa hutlösa summor är imho ren och skär bedrägeriverksamhet då man riktar in sig på människor med bristande kunskap som redan är stressade över allt annat som har med att vara egenföretagare att göra.

 4. Slutar aldrig förvånas över vilken typ av företag det finns…

 5. Alltid hittar de nåt sätt att tjäna pengar på

 6. Niklas apr 26, 2011

  Haha! Ja de försökte samma visa med mig , och jag fick precis samma bemötande och svar från “försäljningschefen”.
  Säljaren ville erbjuda oss en förstaplats på X antal sökfraser och en platssida på google. Då frågade jag hur det gör då , använder ni av google-adwords också ? Och som jag förmodade så visste personen inte ens vad det var. Han hade inte en susning om att vissa sökord och sökfraser varierar i pris m.m. Och att jag skulle synas FÖR-ALL-TID ? Efter en korrektur från säljaren , “så länge google finns”.

  Förövrigt så var öppningsfrasen i samtalet väldigt vilseledande då jag trodde att de ringde från självaste Google.

  Om jag inte har helt fel så har väl även Google sagt att de ej tolererar försäljning av denna tjänst Google-places?

  Köp inte grisen i säcken!

 7. Vi har samma fenomen här i Finland. Och tydligen fattar de inte alltid vad nej tack betyder heller. Fick en räkning på 500€ från ett företag som heter Kontaktia. Tog över 6 månader att bli av med den. Gick inte hem heller när jag frågade varför jag skulle ha köpt en tjänst som jag har redan använt i flera år och satt upp själv dessutom. Men det hjälpte när jag till slut frågade om vi ska lyssna på deras inspelningar eller mina som jag “hade gjort” med skype…

 8. Den mänskliga naturen skiljer sig inte mellan Sverige och Finland. Skojarna ge sig på det som är hetast – just nu är det Google som gäller.

 9. En tanke, finns de på Arbetsförmedlingen. Om en arbetslös blir ekonomiskt pressad att tacka ja till ett jobb, skulle man i praktiken kunna bli tvingad att jobba som säljare åt sånt här. 

 10. Stefan Johansson jul 12, 2011

  bluffmakare är vad proffsmedia är spelar ingenroll vad du skriver.

 11. Erik Unosson aug 16, 2011

  Håller med om att man kan ta betalt för uppläggning av tjänster som är gratis och självklart kan man ta betalt för bra Copy. Frågan är väl vad som är rimligt?

  I de fall jag säljer in Google Places är det oftast som komplement till övriga tjänster till kund, så som sökoptimering, hemsida etc., där vi ofta bjuder på Places på grund av att det är så lätt att sätta upp. Om en kund ringer och ber om hjälp enbart med Places kan det hända att vi tar lite betalt men att vi fakturerat mer än en timme(995:-) har jag svårt att tro.

 12. Hej!
  Har också fått förfrågan om detta, men av annat bolag. Efter att ha bollat denna artikel med dem ville säljaren där ändå poängtera att incitamentet med denna blogg “uppkopplat” kommer från Jajja, som har Eniro som stor kund och som därför har anledning att inte vilja att så många lyckas med sin “places”-annonsering. Säljaren hävdade att gör man det själv så lyckas man inte lika bra som med hjälp av “experterna” i dessa bolag. Jag ser gärna en kommentar från er angående detta, för att kunna få en lite mer objektiv bild. Tack på förhand!
  Vänliga hälsningar,
  Karin Edebo på Panda Security 

 13. Uppkopplat är min personliga blogg som jag drivit i flera år innan jag började skriva Jajjas nyhetsbrev Jajja Magazine. För övrigt är detta en artikel som jag ursprungligen skrev för Jajjas nyhetsbrev, men som ledningen på Jajja valde att plocka bort då de uppfattades som part i målet.

  Jag har svårt att tror att dessa företags kommer att göra några underverk med era texter hos Jajja Places. Men visst har man alltid ett val att anlita ett företag som hjälper dig att registrera dig hos gratistjänster.

 14. 995 kronor låter som ett rimligt arvode.

 15. Tack för snabbt svar!

 16. Anonym sep 12, 2011

  Jag blev uppringd och hon påstod att jag hade en gratistjänst hos Google. Vilket jag förnekade och sade att jag varken ville ha eller hade. Då meddelade hon att det kostade att ta bort den.

  En variant på skojet?

 17. Hycklare sep 20, 2011

  Flera seriösa “sökmotoroptimerare” (bland annat några som kommenterat denna artikel) tar ju betalt för att göra enkel onpage-optimering åt företaghemsidor för några tusenlappar, är ju ungefär samma sak. Det är gratisarbete som man lika gärna kan göra själv “snabbt”. 

  MEN:Alla har inte kunskapen/tiden att sätta upp konton, skriva säljande text, leta upp rätt/bra sökord osv.Så snälla, kära sökmotoroptimerare, sluta upp med era “oj vilka skojare”-kommentarer. Ni skjuter er själv i foten.Tack för mig.

 18. H Högberg mar 7, 2012

  Precis och alldeles nyss ringde googlebluffaren. Jag frågar alltid efter namn och hon hette Sandra. Jag tänkte fråga efter efternamn också – förvirringen och blockeringen  brukar bli total då . Sedan “det här har jag spelat in. Ringer du en gång till gör jag en polisanmälan på dig personligen och då hamnar du i polisregistret.”

 19. Lakeman mar 7, 2012

  De är aktiva i Malmöområdet nu. Ringer från okänt nummer. Meddelar att provperioden är slut nu är det dags att betala. Men jag grillade dem lite och sedan satte jag in dödsstöten med att säga att han jobbade för ett bluffföretag och att jag ville prata med hans chef. Då sa det klick.

 20. Säljare apr 19, 2012

  Jobbar som säljare för en seriös digital mediabyrå (med bland annat optimering av Places) och Google har själva gett sitt godkännande på att vi säljer optimering av tjänsten till företag. Att garantera sina kunder förstaplats (såvida det inte handlar om ett obskyrt sökord på landsbygden) är oseriöst. Vi arbetar långsiktigt med våra kunder och vill vara kundens självklara val när de vill mobilanpassa sin hemsida, bygga appar på sin facebooksida, en ny hemsida, en mobilapp eller något annat i framtiden.

  Dra inte alla över en kam! Snart kommer Google med en egen “lista” med godkända mediabyråer kring detta i motsats till de svarta listorna som finns. *längtar*