Finlands e-handel ökar snabbt

2011-05-11

Finland är en intressant marknad eftersom konkurrensen är svag samtidigt som kunderna handlar allt oftare på nätet. Svenska företag som Discshop har lyckats väl med sin Finlandssatsning. Under 2010 sålde Discshop.fi för 8 miljoner euro i Finland.

Finländare handlar på nätet i betydligt mindre utsträckning än övriga Norden. När 32 procent av danskarna eller 28 procent av svenskarna handlar på nätet varje månad är det bara 10 procent av finländarna som handlar varje månad, enligt rapporten E-handeln i Norden 2011 som ges ut av Posten.

Men finnarna är på gång. Andelen finländare som handlar varje månad har på två år ökat från 4 till 10 procent. Förklaringen E-handelstrender fått från finska e-handelsaktörer varför e-handeln utvecklats svagare i Finland än i övriga nordiska länder är att de största detaljhandelsföretagen i Finland har struntat i e-handel.

Därför handlar finländare på nätet:

 • Tid och bekvämlighet (64 procent)
 • Större utbud (23 procent)
 • Billigare (12 procent)
 • Finländare är de nordbor som i minst utsträckning bryr sig om priset. När 30 procent av danskarna går igång på pris är det bara 12 procent av finnarna. Sannolikt beror det på att det främst är early adopters som handlar i Finland. Den bristande konkurrensen på nätet kan också ha gjort att priskrigen uteblivit.

  Finländare utmärker sig också med att de gillar direktbetalning via internetbank i större utsträckning än övriga nordbor:

 • 39 procent av finländarna föredrar direktbetalning
 • 30 procent föredrar faktura
 • 14 procent kortbetalning
 • 12 procent postförskott
 • Siffrorna visar att det inte går att nöja sig med kortbetalning om man vill sälja mot den finska marknaden.

  Finländare har ganska lågt ställda förväntningar på leveranstid, vilket gör det möjligt att konkurrera trots att man skickar varorna från Sverige:

 • 3 procent förväntar sig leverans på 1-2 dagar
 • 24 procent förväntar sig leverans på 3-5 dagar
 • 42 procent förväntar sig leverans på 6-7 dagar
 • 29 procent förväntar sig leverans på 8 dagar eller fler
 • Kommentarerna är stängda