Hem » När hårdvaran flödar över är gränssnittet kung

När hårdvaran flödar över är gränssnittet kung

Idag kostar en grym platt-tv eller en bra laptop mindre än en veckolön för en normalinkomsttagare. För en företagare är det dyrare att hyra in en konsult en dag än att köpa en riktigt bra komplett stationär dator. När hårdvaran kostar som mjölk och bröd är det gränssnittet och paketeringen som gör skillnaden. Detta har Apple förstått.

Det är bara drygt ett år sedan Apple sålde den första Ipaden i USA. Inför releasen var många tekniktyckare osäkra på vad de skulle tycka om denna hybrid. Var det en läsplatta, en förminskad Ibook eller en förvuxen Iphone? Sedan första releasen har minst 15 miljoner Ipad sålts. I Sverige har 175 000 skaffat sig en surfplatta, enligt Mediavision. Apple dominerar helt denna nya nischmarknad, även om Samsung försöker med sina Androidplattor.

I förra veckan var jag på retreat vid Bråviken några mil utanför Norrköping. När vår skäggprydde guru från Madrid började visa mantran på sin Ipad förstod jag att Ipad bryter nya barriärer och når utanför de vanliga tekniknördarna. När jag senare träffade en silversmed som lätt och vant tog upp sin Ipad insåg jag Ipadens storhet.

Apple är framförallt gränssnitt med ett snyggt skal runt. Multitouchskärmen gör den så mycket mer sensuell än det vanliga knattrande tangentbordet. Möjligheterna att installera olika appar låter oss slippa den trista webbläsarens begräsningar.

Succén tror jag beror på att Ipad är mer fritid än arbetstid. Rapporter visar också att företagen har haft svårt att hitta ett vettigt sätt att använda Ipaden. Många medieaktörer hoppas också på att Ipaden ska få användarna att betala för innehåll som de får gratis via sin vanliga pc. Därmed har många resursstarka aktörer ett intresse av att Ipaden blir en succé.

Ipaden har redan hittat sin plats mellan fritid och arbete. Den stora frågan är hur vi får in Ipaden bland våra allt fler digitala kanaler? Ni har nog inte råd att missa det här tåget.

Relaterade avsnitt

One thought on “När hårdvaran flödar över är gränssnittet kung

  1. Tycker tvärtom, Apple är medelmåttiga på gränssnitt men däremot duktiga på hårdvara. Utseendemässigt har inte iOS ändrats på över fyra år och ser, med sina rundade hörn, lite barnsligt ut. Jämfört med exempelvis Metro-gränssnittet (WP7, Windows 8, Xbox 360), är detta ännu mer uppenbart.

Comments are closed.