Mitt sök är inte ditt sök

2011-10-06

En gång tiden kunde svenskarna diskutera samma tv-program på jobbet dagen efter sändning. Med två kanaler från samma public service-företag var det enkelt att styra lunchrumssnacket på måndagarna. Idag har tv förlorat rollen som snackismotor.

Sedan några år tillbaka har Google arbetat hårt med att personalisera sökresultatet. Glöm att du har samma sökresultat som släkt och vänner.  Många företagare tror glatt att de rankar på deras viktigaste sökord i Google – tills någon ber dem att logga ut från Googles Gmail. Utloggad från Googles tjänster brukar sökresultatlistan se ganska annorlunda ut. Är du inloggad vet Google vad du sökt efter de senaste veckorna och rankar upp sådan som du gillar – din egen sajt till exempel.

Lokalisering är ett annat stort projekt hos Google. Söker du exempelvis efter ordet yoga eller restaurang i Stockholm får du en ganska annorlunda sökträfflista än vad kusinen i Säffle får med samma sökning. Detta oavsett om ni är inloggade eller inte. Google uppfattar vissa sökningar som lokala och presenterar sedan en söklista som de tror är mest relevant i Stockholm eller Säffle.

Ett annat förvirrande misstag är att utnyttja sökrutan i webbläsaren Firefox och sökresultatet kommer bli annorlunda än om du söker på Google.se. Standardinställningen i Firefox är Google.com och det är stor skillnad mellan sökträffarna i Google.se och Google.com.

Googles sociala filter Google+ som öppnades för alla användare i dagarna lägger till en social aspekt där du ser om vänner gillat olika sidor. Det lär påverka vilka träffar du klickar på, men säkert också rankingen av de gillade träffarna.

Med andra ord kan du aldrig vara säker på att andra får samma sökresultat som du. Å andra sidan är hälften av alla sökningar en vanlig dag helt unika. Sök är en allt mer personlig historia.

Kommentarerna är stängda