Hem » Relevans kan rädda bannern

Relevans kan rädda bannern

En gång i tiden hade banners en klickfrekvens på uppåt fem procent. Idag anses du vara ett geni om du skrämmer upp klickfrekvensen till 0,2 procent. Köper du Google Adwords och du har lärt dig din läxa hur man skriver effektiva annonser och köper rätt sökord är en klickfrekvens på ett par procent standard. För enstaka sökord är en tvåsiffrig klickfrekvens fullt möjlig.

Problemet med Adwords är att om inte kunderna vet att de behöver din tjänst kommer de inte heller att söka efter den. Det är dessutom svårt att förmedla känslor i en liten textannons. Det är därför bannern fortfarande har en viktig plats i reklammixen.

När forskningsinstiutet Nordicom frågade svenskarna år 2004 om de tagit del av internetreklam en genomsnittlig dag svarade 27 procent ja. Idag är andelen nere i 22 procent. Under samma period har andelen internetanvändare en genomsnittlig dag nästan fördubblats. Och företagen har mångdubblat sina investeringar i internetreklam. Publiken blir allt mer reklamtrött.

På tv har marknadsförarna satsat på humor och berättande för att få oss att sitta kvar i soffan när reklamblocket drar ingång. Här är ICA-Stig och gänget ett bra exempel där humor säljer vårt dagliga bröd.

På webben försöker annonsnätverken se mönster i användarnas beteende för att kunna visa upp rätt annons vid rätt tillfälle. Själv har jag blivit förföljd av reseannonser efter att du har kollat resor på olika sajter. B2B-annonsörer väljer att styra banners mot ip-nummer där deras kunder finns – det går alltså att bara visa banners mot utvalda företag.

Om vi sprider vårt reklambudskap i flera digitala kanaler blir effekten större än summan av delarna. En kampanj som kombinerar tv, banners, sponsrade länkar och sociala medier kommer att ge en stor effekt. Den teknik som behövs för att mäta effekten av en kampanj som går i alla dessa kanaler finns.

Låt oss inspireras av effektiva Google Adwords-kampanjer när vi planerar banner-annonser. Här är relevans nyckelordet för effektiv annonsering. Relevans nås genom ett mycket stort antal varianter på annonstexterna för att de ska matcha sökorden perfekt.

På samma sätt borde budskap i banners anpassas för att passa allt mer förfinade målgrupper. Istället för en handfull banners bör vi ta fram flera olika banners för varje sajt som de ska visas på. Budskapen bör dessutom variera under dygnets timmar. Sedan ska allt mätas och förändras under kampanjens gång. Då kommer effekten av bannerna öka.

Relaterade avsnitt