Hem » Vilse på webben med geolokalisering

Vilse på webben med geolokalisering

Om jag bara får lyfta fram en webbtrend 2011 blir det geolokalisering. Smartmobiler, html5 och användarnas naiva lust att kommunicera med vänner och bekanta har skapat ett drivhusklimat för tjänster där geografiska positioner ingår i mashupen.

I tekniken finns både fantastiska möjligheter och etiska haverier inbyggd. När vi känner till en användares geografiska position kan vi skapa webbsidor som presenterar relevantare information för besökaren. Sedan länge kan vi med ip-nummer lokalisera i vilket kvarter en användare befinner sig, men ip-numren leder oss fel i 15 procent av fallen. Tidigare placerades jag utanför Helsingborg när jag surfade med mitt mobila bredband. Med mobilens GPS går det att pricka in användaren så när som på tio meter, med hjälp av wifi-nätverk klarar vi det med 20 meters felmarginal och genom att triangulera mellan mobilmaster kan vi hamna några hundra meter fel.

Smartmobiler tillsammans med nya webbstandarden html5 gör det enkelt för sajtägare att lokaliseras användaren och utifrån geografisk position presentera relevantare information för användarna. Är jag i Örebro kan exempelvis en mäklarsajt presentera objekt från Örebro på ingångssidan. En detaljhandelskedja kan visa var den närmaste butiken finns. En kalmarit kan bli exponerad för reklam från en stor mathandlare i just Kalmar. Redan idag presenterar Google ett lokalt anpassat sökresultat för sökningar som sökmotorn uppfattar som lokala. Sök på restaurang så förstår du vad jag menar.

Men utan etisk kompass kan vi hamna snett. Alla checkintjänster som Gowalla, Facebook Places och Foursquare och Google Latitude är en integritetsmardröm som får gamla dystopier som Aldous Huxleys Du sköna nya värld att verka småmysig. Här är Huxleys förlängda tvångssemester utbytt mot frivillig elektronisk punktmarkering. Den här informationen går att gräva fram från mobiloperatörernas databaser utan att du installerat en enda liten social app, men då krävs det brottsmisstanke. Men frågan är vad en vass hackare kan hitta på med era geografiska positioner?

Mest darrig blir jag av tjänsten Lociloci som utnyttjar föräldrars naturliga oro och omsorg för sina barn för att för några hundralappar skapa en övervakningsapparat värdig Statsi. Genom att hålla koll på barnens mobilposition kan föräldrarna vaggas in i falsk trygghet genom att de vet exakt var barnens mobiltelefoner befinner sig. Barnen får likt rattfylleristen rörelsefrihet med elektronisk fotboja. Elektroniken får ersätta tillit och verklig koll på vad barnen håller på med.

Utnyttja gärna geolokaliseringens möjligheter, men tänk igenom fördelar och risker först. Nyligen avslöjades att säkerhetsbrister i tjänsten Lociloci gjorde att nazister kunde spåra upp journalisten Peter Karlsson som sedan ett bombattentat på 90-talet lever med skyddad identitet. Det är inte så vi vill att vår sköna nya webb ska fungera.

Relaterade avsnitt