Hem » Resa mot internets hjärta

Resa mot internets hjärta

På torsdag sänder Svt dokumentären ”Du är googlad” som redan är en snackis bland internets kärntrupper. Som en del av dokumentären har seo-profilen Nikke Lindqvist hjälpt reportern Johan Ripås att ”googlestäda” sin sökprofil, dvs. trycka undan sökträffar som ställer reportern i dålig dager.

Den offentliga googlestädningen gläntar på dörren till en fascinerande undervegetation av internet som få har insyn i. Bara att följa redigeringskriget på Wikipedias sida om Johan Ripås ger en hint om vilka krafter som kan släppas lösa på nätet. Att sedan Johan Ripås har fått tv- och bloggprofilen Alex Schulman emot sig efter ett tv-reportage där Schulman medverkar antyder varifrån Ripås fått idén till reportaget om Googles sökresultats inverkan på enskilda individer.

När jag googlar Johan Ripås arbetar enskilda seo-konsulter hårt för att synas under namnet Johan Ripås. Att Johan Ripås sökprofil har definierats av en förbannad intervjuperson beror på att Johan Ripås helt saknade nätnärvaro innan Nikke Lindqvist började städa upp hans sökprofil.

Om du som jag har en personlig blogg, flera hemsidor, ett Twitter-konto, ett LinkedIn-konto, ett Flickr-konto, en Google+ profil, intervjuas av tidningar och syns på ett otal andra sajter kommer en sökning på ditt namn till stor del lista sidor du själv har kontroll över. Men det funkar naturligtvis inte till hundra procent. Vid sökningar på mitt namn dyker sedan många år tillbaka spamsajten Sblogg.se upp som är en gammal blogg jag drev för många år sedan. Den togs över av en spammare när jag inte brydde mig om att förnya domänen efter att jag lagt ner bloggen.

Större organisationer bör fundera på hur de kan äga sin sökprofil. Har de en innehållsrik hemsida, en blogg, en Facebooksida, ett Twitter-konto, en Google+ Sida och så vidare kommer de att dominera förstasidan när någon söker på företagsnamnet.

Frågan är vem som vågar att inte ha en ordentlig närvaro på alla tillgängliga digitala kanaler? En forumtråd eller minsta lilla bloggare sätta bilden av dig eller ditt företag. Men jag är gammeldags och  tror jag att ett artigt telefonsamtal eller en fika på stan skulle kunna lösa många digitala konflikter som ingen tjänar på. Ge oss mer respekt, kärlek och vanlig hygglighet framför googlestädningar, tack!

Relaterade avsnitt