Rätten att byta nätverk

2012-11-06

Tänk att en 24-årig student kan göra skillnad i vår digitala värld. Ibland lyfter media upp en person som hjälte för att hon har startat en Facebook-grupp om något behjärtansvärt område. Typ Stoppa våldet. Visst är det fint – men gör de någon skillnad? Då tycker jag den 24-åriga österrikiska juridikstudenten Max Schrems är mycket coolare. Han har utmanat giganten Facebook med juridiska skrivelser till Facebook Ireland Ltd och Irländska datainspektionen. Det är Facebook Ireland Ltd som europeiska Facebookanvändare har ett avtal med.

Max lyckades att stoppa Facebooks användning av teknik för ansiktsigenkänning vid uppladdande av bilder till Facebook. Max såg problemen med att vem som helst kan identifiera en av Facebooks miljard medlemmar bara genom att ladda upp en anonym bild. Facebook själva har vid upprepade tillfällen visat prov på bristande förståelse för vad integritet handlar om.

Facebooks monopolliknande ställning när det handlar om sociala medier är ett problem. Idag kan du inte ens registrera ett Spotify-konto utan ett Facebook-konto. Internetjournalisten Fredrik Wass liknade att bojkotta Facebook med att flytta ut i skogen och bli en självförsörjande bonde. Jag kan nästan se mig själv gå omkring på några usla åkrar i Värmland med en Fuck Facebook t-shirt.

Trots att jag gillar skogen föredrar jag Max Schrems förslag att skapa öppna standarder för hur olika sociala nätverk kan integreras. Då kan jag välja ett nätverk som jag litar mer på än Facebook men ändå kommunicera med vänner och bekanta som är kvar hos Facebook. Ungefär som att du kan ringa till någon som har mobilabonnemang hos Tre trots att du själv har abonnemang hon Tele2.

Det är ett problem att all data du producerar hos Facebook finns kvar efter att du raderat en bild eller inlägg. Det är ett problem att ett amerikansk börsnoterat bolag har kontroll över känsliga uppgifter som sexuell läggning, politiska åsikter, relationer och preferenser.  Ett ögonblicks tryck på en gilla-knapp eller en galen festbild kan få konsekvenser för din karriär och ditt liv.

Jag tycker att vi ska fortsätta att vara sociala på nätet men samtidigt ta kontrollen över vår egen data. Ingen ifrågasätter vår rätt till vårt liv och kropp. Den rätten borde även gälla den data vi producerar

 

 

 

Kommentarerna är stängda