Dags att fildela vårt svenska litteraturarv

2013-04-25

Jag har alltid älskat bibliotek och har spenderat mycket tid på både folkbibliotek och universitetsbibliotek. Det är något visst med en plats där det samlas mycket böcker. I dagarna presenterade regeringen ett förslag till en ny bibliotekslag. Inte mycket att yvas över där. Propositionen slår fast att bibliotek ska finnas i alla kommuner och att utlåningen av böcker ska fortsätta att vara gratis. Det är bra.

Själv skulle jag vilja se att politikerna vågade utnyttja den nya tekniken. Svenska författare, förutom en mindre skara deckarförfattare, tjänar inte särskilt mycket pengar. Vi vet att de flesta svenska böcker säljer i mycket små upplagor. Samtidigt har det egentligen aldrig varit lättare att köpa böcker. Nätbutiker säljer miljontals titlar till låga priser och pocketböcker går att köpa i den minsta kiosk för under hundralappen. Med en e-boksläsare kan du köpa en bok på nätet och läsa den 30 sekunder senare.

Jag skulle vilja att kulturdepartementet startade en fildelningsgrupp. De skulle få 20 miljoner kronor om året att köpa loss intressanta böcker från författare och förlag som inte längre säljer särskilt mycket. Det motsvarar kostnaden för sju folkbibliotek. Men ta inte bort sju bibliotek för det.

Låt säga att fildeningsgruppen betalar 100 000 kronor för att en bok under fem år ska göras tillgänglig på nätet under Creative Commons som gör det fritt att dela ut verket. Det betyder att efter fem år ligger 1000 bra svenska böcker uppe helt lagligt för fildelning. Skolorna skulle kunna toppa satsningen genom att köpa in e-bokläsare till alla gymnasieungdomar.

Släng in några miljoner till och anställ några entusiasmerande bibliotekarier som kan arbeta med lästips på en webbsajt, Facebook och Twitter och styra upp bokgrupper kring de fildelade titlarna. Det är nog bra med mycket aktiviteter på skolor och arbetsplatser också. Jenny Lindh som skriver spalten ”Fråga bibliotekarien” på Dagens-Nyheter är given. Jag tipsar gärna också om min vän bibliotekarien Ulrika Domellöf Mattsson som jag alltid har intressanta diskussioner med om den digitala utvecklingen.

Jag kan garantera att upplägget skulle väcka stor uppmärksamhet i utlandet. Sverige skulle vara coolt inte bara i en meterologisk mening.

Böcker är härligt och e-böcker är framtiden. Rädda vårt svenska kulturarv undan glömska med laglig fildelning.

Kommentarerna är stängda