Hem » Google under våra skinn

Google under våra skinn

Det är ju princip bara foliehattar som vägrar Google. Det är det närmaste ett digitalt celibat du kan komma att undvika sökjättens tjänster. Ursprungligen var Google bara ett utmärkt hjälpmedel att hitta innehåll. Sedan kom Facebook och förändrade vår relation till webben. Internet blev viktigt för våra privata relationer. Facebook hjälper oss att upprätthålla band mellan våra vänner, släktingar och bekanta. Sedan kom Twitter som blev som ett marknadstorg där du kan skvallra med vem som helst. Med Instagram blev det privata allmänt. Internet blir hela tiden varmare och mer privat, men samtidigt mer narcissistiskt.

För Google har det varit svårt att stå vid sidan om utan att bli älskad på samma sätt som Facebook. Google är som den smartaste ungen i klassen – respekterad men inte älskad. Google är en seriös arbetskamrat, men inte en kompis du delar en öl med och berättade om de senaste glädjeämnena och bekymren för.

Visst har Google försökt. Först köpte de den finska mikrobloggen Jaiku, men lade ner den eftersom det ansågs lönlöst att utmana Twitter. Ur Jaiku-fiaskot kom den märkliga kommunikationstjänsten Google Buzz som inte ens upphovsmännen visste vad man skulle göra med. Google var åter igen för smarta för sitt eget bästa.

Googles sociala tjänst Google+ växer men användandet kommer aldrig i nivå med Facebook. De stora bolagen finns på Google+ men närvaron är halvhjärtad. Google+ är ingen dålig idé, men när inte kompisarna är på plats finns det inte så mycket att göra där. I teorin är det coolt att kunna diskutera LCHF eller Arsenal med en främling i Colorado, men i praktiken blir det som torrsim. Det känns inte äkta.

Däremot var köpet av mobiloperativsystemet Android en smashit. Med Android hade Google nästan 70 procent av smartmobilmarknaden förra året, enligt analysföretaget Strategy Analytics. De flesta gillar sina smartmobiler mer än sina datorer. Telefonen är både privat och arbete i skön förening. Du ringar jobbsamtal och lyssnar på poddar. Tar bilder på ungarna och kollar in Facebook. Kollar av jobbmejlen osv. Med Android fick Google en ingång till våra verkliga liv och relationer.

Nu vill Google finnas där för oss hela tiden utan att vi kallar på dem. Mobiltjänsten Google Now som är integrerad med Android tillhandahåller information utan att vi aktivt sökt efter den utifrån tidigare tidigare sökningar och geografisk position. Med Google Now har användarna till exempel fått en egen automatiserad reseassistent som informerar användaren om hur lång tid bilfärden till jobbet kommer att ta, om det bokade flyget är försenat. Lägg till Google Glasses, som ännu inte är lanserad, där användaren kan spela in filmer och ta bilder med röstkommandon för att sedan dela ut dem till vänner och Google har kommit dig närmare.

Om Google får som de vill kommer de alltid vara närvarande i ditt liv i framtiden. Men vill du hänga med klassens ljus?

Relaterade avsnitt