USA tar sig rätten att veta allt om dig

2013-06-14

Detaljerna kring USA:s massiva övervakning av världens digitala kommunikation sopar bort den sista resten av naivitet kring integriteten på nätet.

Tyvärr är jag inte förvånad över att den amerikanska säkerhetsorganisationen NSA:s spionerar på all digital trafik i våra nät. Men detaljerna kring spionprogrammet Prism, som har avslöjats av tidningen The Guardian och The Washington-Post, känns ändå som ett slag i magen. NSA:s datagrävprogram Prism har analyserat miljardvis med mejl, chattloggar, filmer och annan information direkt från servrarna från interntjättar som Google, Facebook, Apple, Skype, Yahoo och AOL. Under en månad samlade NSA in 3 miljarder informationsbitar från USA och över 100 miljarder informationsbitar från världen. Sverige tillhör ett av de länder i Europa där informationsinsamlandet varit intensivt.

Omfattningen på insamlandet visar att alla som har ett digitalt liv är övervakade. Uppgifterna om att NSA har direkttillgång till de största internetföretagens servrar kastar in hela branschen i en förtroendekris. När som helst i ditt liv kan allt du skrivit eller meddelat dig online vändas emot dig: mejl, chattloggar, sökningar på Google, relationer på Facebook. Vem vet vad en ojuste eller paranoid tolkning av din tankevärld kan resultera i? Om jag bodde i Mellersta Östern, Iran eller Pakistan skulle jag vara mycket försiktig med vad jag delar med mig av på internet. Feltolkad kommunikation kan mycket väl sluta med en drönarattack. Om jag hanterade internationella affärshemligheter skulle jag likt talibaner gå över från mejl till personliga kurirer för viktigt information. Vi kan aldrig veta hur USA kan använda den information de samlar in. Vi vet att den amerikanska regeringen medvetet misstolkade underrättelseinformation från Irak för att få en ursäkt att invadera landet. Hur kommer de att misstolka din information?

Snacket om rent mjöl i påsen fungerar inte här. Hotet från terrorism rättfärdigar inte att alla människor övervakas. Vad händer med oss som människor när inga tankar får vara privata? Hur påverkar det vårt samhälle när ett sjukt skämt till en nära vän eller en udda googling kan resultera i terrorstämpling? Vad gör det med yttrandefriheten när all kommunikation med medier kan övervakas? Kan du i framtiden nekas arbete, livförsäkring eller banklån för oförsiktiga kommentarer för några år sedan?

Den forna CIA-agenten Edward Snowden som avslöjade övervakningen för tidningen The Guardian och Washington-Post är en hjälte. Jag hoppas verkligen han slipper hamna i fängelse som Wikileakskällan Bradley Manning.

Som privatperson, företagare och statligt anställda måste vi tyvärr alltid utgå ifrån att vår digitala kommunikation, hur banal den än är, alltid är övervakad. Känslig information mår bäst av att behandlas analogt. Välkommen in i glashuset. Ingen vet vem som äger dina tankar i morgon?

Kommentarerna är stängda