Radions revansch

2013-06-27

Podradio har lyft in det talade ordet in i framtiden. Och fortfarande finns ett fönster öppet för nya förmågor att göra sig ett namn med en laptop och en mikrofon.

Podradio är Sveriges Radios stora revansch. Just nu toppar Sommar i P1 och P3 Dokumentär Itunes podcastlista. Idag har Sveriges Radio fem radioprogram med på tio-i-topp-listan. När dagstidningar och magasin hukar under digitaliseringens bördor och musikbranschen just börjat kravlas sig ur det djupa hålet som grävdes av Napster, Kazaa och The Piratebay så har podradio lyft public service-bolaget till nya höjder. Amatörism i all sin glans, men när svenskarna får välja vill de helst lyssna på professionellt producerad pratradio den tid som passar dem.

Podradio har satt innehållet i centrum. Skvalpratande dj:s gör sig inte besvär. Nu lyssnar vi på det talade ljudet med lurar på väg till jobbet. Till och med att diska har blivit en trevlig sysselsättning om det görs med en SR dokumentär eller The Economists teknikprogram i lurarna. En röst bär med sig fler nyanser än det skriva ordet när känslorna får vara med.

Även om Sveriges Radio dominerar podlistorna har podradion tänt nya stjärnor. Programledarna Filip och Fredrik behövde knappast podden som plattform, men deras galna ”stream of conciusness” har utan tvekat stärkt deras ställning på mediehimlen. Författaren Sigge Eklund har med sin pod tillsammans med Alex Schulman gått från att vara en relativt okänd författare till att pryda omslag på lifestyle magasin. I början på året laddades deras pod ner 230 000 gånger i veckan. Kristoffer Triumf har gått från att vara en doldis i medievärlden till att människor laddar ner hans pod Värvet hundratusentals gånger i veckan. Nästa våg är att företag som Viking Line och Hertz skapar egna poddar för att exponera sitt varumärke.

Om du mot förmodan inte installerat en podradio-app i mobilen ännu – gör det! Det finns inget bättre en slö dag på stranden eller i hängmattan. Den längsta flygningen blir uthärdlig med rätt poddar i mobilen. Och om du har något att berätta så behövs egentligen bara en laptop, en mikrofon och en internetuppkoppling för att börja sända podradio.

Kommentarerna är stängda