Aldrig mera tråkigt

2013-10-30

Den digitala utvecklingen har förstärkt vår tids rädsla för långtråkighet.

Den engelska filosofen Bertrand Russel sa att man aldrig kan bli något om man inte klarar av att ha tråkigt, för då klarar man inte av att fördjupa sig i något på riktigt. Ett kontroversiellt påstående i en kicksökande digitaldopad kultur.

Idag är det en utmaning att försöka ha tråkigt. Bara i smartmobilen har jag tillgång till trettio olika poddar, ett fyrtiotal tv-kanaler, 15 radiokanaler jag gillar, Youtube, flera tidningar, tio böcker, Spotify, en handfull spel och så vidare. Allt går även att konsumera via dator, surfplatta och teven.

Jag behöver aldrig försjunka i tankar, känna tidens friktion och höra min inre röst. Allt går att skölja bort med innehåll.  Men när jag läser om människor som kollar mejlen på toaletten blir jag förtvivlad. När ska människan vara människa?

Vi lägger en stor del av vår fritid på medier. Förra året spenderade svenskarna sex timmar och fem minuter på olika typer av medier en vanlig dag, enligt Mediebarometern. Frågan är hur roligt det är att glo på tv 98 minuter per dag?

För några år sedan publicerades den norska filosofen Lars Svendsens bok ”Långtråkighetens filosofi” på svenska. Han hävdar att långtråkigheten är ett modernt fenomen som kom under romantiken. Det är romantikens upptagenhet med den egna personen som är roten till tristessen.  Människan försöker hela tiden bekämpa långtråkigheten med tv, fester, droger och musik, enligt Svendsen. Tänk på att boken skrevs innan smartmobilernas genombrott.

Den existentiella långtråkigheten bottnar i brist på meningsfullhet. Här angriper en flod av innehåll bara symtomen och gör det grundläggande problemet värre.

Lars Svendsen tycker att vi ska utnyttja ”dödtid” till att reflektera över vad vi gör med våra liv. Att ha långtråkigt är inte ett misslyckande. Tänk på det nästa gången du ska döda tid med mobilen.

2 comments on “Aldrig mera tråkigt

  1. Själv tror jag att mycket sömnproblem bottnar i just detta. Att man är så ovan att vara utan yttre stimuli vilket leder till att man försöker somna till TV:n, dator, mobil eller vrider sig av rastlöshet. Kanske kan man t.o.m. dra in den psykologiska aspekten över att man inte kan hantera alla tankar vid sömntillfället då man inte är van vid det.

  2. Säkert. Av egen erfarenhet undviker jag själv att arbeta vid datorn efter klockan nio på kvällen.