Hem » Ett liv i skyltfönstret

Ett liv i skyltfönstret

Narrative tar en bild var trettionde sekund.
Livsloggarkameran Narrative utmanar vår syn på integritet, men öppnar också för spännande användningsområden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att registrera varje ögonblick av sitt liv med elektronisk utrustning är tekniskt enkelt men integritetsmässigt tveksamt. Och vem ska titta på trillioner av terabyte av ego-material.

Svenska Narrative, tidigare Memoto, fått fram första modellen av sin livsloggarkamera Narrative från fabriken i Taiwan. Narratives historia är en fascinerande inblick i dagens möjligheter att ta fram nya produkter. Narratives grundplåt på en halv miljon dollar samlades in på crowdsourcingplattformen Kickstarter. Tillsammans med pengar från ett stort antal investerare fick Narrative även feedback på deras idé om en livsloggarkamera.

Grundidén är en liten diskret 5-megapixel kamera som kan bäras i en kedja runt halsen eller med ett clips på jackan. Kameran, som har GPS-funktionalitet, tar sedan automatiskt en bild var trettionde sekund. När kamerans batteri laddas via en dator överförs bilderna till Narratives servrar. Där organiseras bilderna längs en tidslinje med hjälp av en särskild programvara, färdiga att delas ut till världen.

5000 människor har förbeställt kameran redan innan den fanns i verkliga världen så intresset för att dokumentera varje liten detalj i livet är stort. För några veckor sedan gick amerikanska riskkapitalister in med ytterligare tre miljoner dollar för att finansiera Linköpingsföretaget bakom Narrative.

Jag tror att Narrative kan få oväntade användningsområden. Forskare har beställt den för att undersöka fårs (!) matvanor. Livsloggarkamera skulle också kunna säkerställa omsorgen i vården och hjälpa dementa att minnas. I Kalifornien har polisen kunnat minska antalet anmälningar mot dem genom att arbeta med livsloggarkameror påslagna. Jag kan också tänka mig intressanta konstprojekt med Narrative.

De flesta av oss med ett Facebook-konto och en mobiltelefon loggar vår verklighet med bilder och statusuppdateringar. Ett Instagram-konto av en person med en viss bildkänsla och temperament är intressant att följa. Men tanken på att logga var trettionde sekund låter som en dålig science fiction-roman. Jag är inte heller road av att leva i en värld där främlingar på gatan har Google Glasses på sig för att diskret registrera omgivningen. Lägg till dagens ansiktsigenkänningsteknik till Narrative och Google Glasses och vi har riktigt otäcka möjligheter till 24/7 stalker-tjänster.

Mest irriterar jag mig på arrogansen att vi skulle vara intresserade av att följa andra människors oredigerade liv dygnet runt. En väl berättad historia, sann eller påhittad, är intressant eftersom den är resultatet av författarens temperament, humor och hantverksskicklighet. En programvaras algoritmiska urval av en bildström kan aldrig bli något annat än bildspam.

Relaterade avsnitt