Hem » Google: internetvärldens skattefrälse

Google: internetvärldens skattefrälse

Kanske var det finansminister Anders Borgs ryande förra året när det blev offentligt att Google Sweden bara betalade 944 094 kronor i skatt år 2011 som fick Google Sweden att betala in 15,2 miljoner kronor i skatt för 2012. I Sverige omsatte Google 332 miljoner samma år. Skatten blir 4,5 procent av omsättningen i Sverige.

Men till saken hör att sökmarknadsföringen omsatte 2,9 miljarder kronor i Sverige under 2012, enligt Institutet för reklam och mediestatistik. I Sverige har Google ungefär 94 procent av sökmarknaden enligt Statcounter. Därför är det rimligt att utgå från att Google har fakturerat svenska företag 2,7 miljarder kronor det året. Nu blir den svenska beskattningen av Googles försäljning till Sverige 5,5 promille. Vid denna tidpunkt var företagsskatten 26,3 procent i Sverige, men har senare sänkts till 22 procent.

I Storbritannien, som är den enda marknaden vid sidan om USA som särredovisas i Googles årsredovisningar, uppgick försäljningen till 31,6 miljarder kronor 2012. På detta betalades 354 miljoner kronor i företagsskatt i Storbritannien, vilket motsvarar 1,1 procent av omsättningen. På alla intäkter 2012 utanför USA betalade Google 2,6 procent i skatt, enligt Reuter.

Hur är det möjligt? Jo, när ditt företag köper Adwords bokas köpet på Irland. I nästa steg betalar Google Ireland Ltd höga licensavgifter för Googles tjänster till Google Bermudas för att minimera skatteuttaget.

– Det kallas kapitalism och vi är stolta över att vara kapitalistiska, har Googles styrelseordförande Eric Schmidt sagt till skatteplaneringens försvar.

Så nu vet du vem som betalar en stor del av Googles gratisluncher, företagsuppköp och gratistjänster. Det är skattebetalarna världen över. Och Google är i gott sällskap när det gäller andra internetgiganter som Facebook, Apple och Amazon när det gäller att betala minimalt med skatt.

I Israel planeras ett lagförslag där Google ska betala 7 procent i avgift på intäkterna till de företag som vars innehåll Google tjänar pengar på. Det skulle i hela världen bli en nätt summa då Google förra året sålde annonser för 50 miljarder dollar. Man kan ha olika ideologiska hållningar till beskattning, men 5 promille i beskattning tror jag de flesta vänder sig emot.

Relaterade avsnitt