Hem » Delandets ekonomi

The Owl House är en av 600 000 hem som går att hyra hos Airbnb.
Airbnb visar möjligheterna med delandets ekonomi.
Smarta människor delar och får mångfalt tillbaka. AirBnBs nya värdering till 10 miljarder dollar visar på potentialen i delandets ekonomi.

Jag använder min bil två till tre gånger i veckan. Lika många gånger måste jag flytta den på grund av parkeringsregler. Mitt hus är tomt nästan två månader om året och min sommarstuga elva månader om året. I en värld med allt fler människor och en allt mer ansträngd ekologi borde vi dela mer resurser. Det handlar inte om någon urkommunism, utan att låna ut huset eller bilen mot betalning till människor som vi kan lita på.

Det är här teknologin gör det möjligt att genom betygssystem och sociala nätverk kunna lita på främlingar tillräckligt mycket för att hyra ut sitt hem till dem. Uthyrningssajten AirBnB som gör det möjligt att hyra och även hyra ut sin egen bostad omsatte 250 miljoner dollar förra året, enligt uppgifter från tidningen Wall St Journal. I en pågående finansieringsrunda för att plocka in en halv miljard dollar har tjänsten värderats till 10 miljarder dollar. Vad än hotellkedjorna tror kommer AirBnB att förändra resebranschen.

I somras bodde jag i lägenheter och hus i Frankrike, Andorra och Spanien som vi bokat via AirBnB. Det var ett franskt hus med trädgård på gångavstånd till Biscayabukten, en lyxig skidortslägenhet i Andorra vid en bergsbäck, en trång lägenhet två gator från San Sebastians ena citybeach. Dessutom fick vi semestra med vanliga franska Martins (Svenssons) i Narbonne Plage vid Medelhavet. Det kändes som ett nytt och spännande sätt att resa. Vi kom länderna och människorna lite närmare genom att bo i privata hem i vanliga bostadskvarter. Det handlar inte bara om att spara pengar utan även att få genuint unika upplevelser.

AirBnB är en del i en större trend som kallas ”delandets ekonomi. På flygplatserna i San Francisco och Boston hyr FlightCars ut resenärers bilar. Istället för att betala för en långtidsparkering kan frekventa resenärer tjäna pengar på sin bil. Taxitjänster som SideCar är andra varianter på delandets ekonomi. Uthyrning av båtar, motorcyklar och trädgårdsmaskiner borde också fungera. Delandets ekonomi kommer att påverka den vanliga ekonomin. Konkurrensen hårdnar för vanliga företag samtidigt som kunderna sparar och tjänar pengar. Och bäst av allt är att delandet skapar band mellan människor på ett nytt sätt.

Artikeln har tidigare publicerats hos Jajja Magazine.

Relaterade avsnitt