Delandets ekonomi är ingen hippiegrej

2014-09-12

8188824613_037d664dc0_zDet digitala skiftet ändrar affärslogiken i grunden på många områden. Snart ställs allt på huvudet en gång till.

De ideologiska övertonerna kring begreppet ”delandets ekonomi” döljer att det handlar om ett affärsmässigt skifte. När uthyrningssajten AirBnB lägger upp sköna hippiehus från Kalifornien tror hotellen att ingenting har hänt. Privatbostäder har ju alltid hyrts ut. August Strindbergs skildringar av Kymendö är ju ett bevis på att det åtminstone skedde i Sverige på 1870-talet.

I Sverige lutar sig hotellkedjorna bekvämt tillbaka i vissheten att de lever på affärskunder som aldrig skulle kunna tänka sig att hyra en annan människas lägenhet, hus eller rum. Men AirBnB drömmer våta drömmar om att fånga in de affärsresenärer som tröttnat på att bo på hotell.

En studie från Boston University visar att hotellintäkterna i Texas minskade med en halv procent för varje procent som uthyrningssajten AirBnB ökade sitt utbud. Vi vet att konkurrenter till AirBnB som t ex HomeAway också växer kraftigt.

En annan snackis är taxitjänsten Uber som rullas ut i världen, där resenärerna beställer anslutna bilar via en app där betalningen sker automatiskt. I Sverige försöker Schibstedsägda tjänsten Snappcar etablera sig. Hos Snappcar kan du hyra grannens bil eller hyra ut din egen via Snappcars hemsida.

Det som gjort det möjligt att etablera alla dessa nya snabbväxande tjänster är digitala verktyg för att bygga förtroende mellan främlingar. Betyg på både uthyrare och kunder samt kopplingar till stora sociala nätverk är grunden. Dessutom finns det försäkringar som täcker eventuella skador. AirBnB jobbar på att få gäster och uthyrare att etablera mejl- eller telefonkontakt innan själva uthyrningstillfället.

Internet i sig tar bort friktioner på marknaden som många mellanhänder tidigare kunde leva på. Det har det gynnat de största aktörerna som är beredda att investera i sina digitala plattformar. När friktionen minskar blir också provisionerna lägre och utrymmet för mindre aktörer minskar.

Samtidigt minskar kostnaderna för digital teknik genom gratisverktyg som bygger på öppen källkod samt möjligheter att lägga utvecklingsjobb i andra länder genom AirBnB-liknande plattformar som Odesk.

Vi kan vara helt säkra på att morgondagens affärsmodeller kommer att skilja sig från dagens. Jag tror att sättet vi säljer till företag allt mer kommer likna självpaketeringens privattjänster. Vad som förblir viktigt är kundrelationerna och engagemanget för de produkter ni säljer. Detta ger många nya affärsmöjligheter.

Krönikan har tidigare publicerats i Travel News.

Kommentarerna är stängda