Hem » Lista: Sveriges mest framgångsrika e-handelsplattformar

Lista: Sveriges mest framgångsrika e-handelsplattformar

Svenska e-handelsplattformar uppvisade en tillväxt på 8,5 procent förra året. 12 stycken uppvisar tvåsiffriga tillväxttal. (texten uppdaterades 171222)

E-handelsleverantörerna växer i takt med att svensk e-handel utvecklas. 12 leverantörer visar på tvåsiffriga tillväxttal, medan en handfull större aktörer tappar kraftigt i omsättning.

Uppkopplat har granskat senaste boksluten hos de 20 e-handelsplattformar som har svenska bokslut och omsätter mer än fyra miljoner kronor. Många av bolagen har också konsultverksamhet vilket gör att all omsättning i praktiken inte handlar om licenser för e-handelsplattformar.  Svenska e-handlare använder dock både utländska och open source-plattformar. Närmare bestämt 56 olika kommersiella och 13 open source-plattformar, enligt analystjänsten E-handelsindex.

Snabbast tillväxt förra året hade SiteDirect med en tillväxt på 39 procent till 17,1 miljoner kronor i omsättning, följt av den mindre aktören Kodmyran som växte med 38 procent ill 5,3 miljoner kronor.

Episerver Commerce som kanske är en av de starkas lysande stjärnorna bland svenska e-handelsplattformar listas inte sammanställningen, eftersom större delen av deras omsättning kommer från cms. Episevrver är det största kommersiella publiceringsverktyget på den nordiska marknaden.

 

Den största plattformen Jetshop, uppvisade en blygsam tillväxt på 2,9 procent till 69,7 miljoner kronor.

Mest lönsamma ligger i Hudiksvall
Plattformarna är geografiskt väl spridda över landet. Jetshop sitter i Göteborg, Textalk i Mölndal, Panagora i Stockholm och Sveriges lönsammaste e-handelsplattform Wikingruppen med en vinstmarginal på 28,6 procent ligger i Hudiksvall. Den andra mest lönsamma plattform, Askås, ligger i Säffle. Askås som år efter år ligger i topp på vinstlistan hade 2016 en vinstmarginal på 24 procent.

– Att vi har en god lönsamhet ser jag som ett kvitto på att vi har rätt fokus, och att vi tillsammans med våra kunder utvecklar goda affärer, säger Jonas Askås, vd på Askås i kommentar till vinstmarginalen 2015.

En del av framgången är att Askås alltid har fokuserat på mellansegmentet av företag. Av dem går det att ta betalt utan att själva försäljningsprocessen behöver ta år. Deras fokus handlar att bygga en bred plattform med många funktioner för att göra det enkelt för e-handlaren. De har också många större framgångsrika e-handlare som kunder, exempelvis Gymgrossisten, Furniturebox, Hobbex och Bagerhead.

– Vi ser att det utvecklas en stor mängd “add-ons” och kringtjänster vilket gör tillvaron som e-handlare komplicerad. Här är vår fasta tro att vi som plattformsleverantör skall fortsätta att utvecklas på bredden och inte göra det nödvändigt att ha en så stor mängd av leverantörer för funktioner och tjänster som kan och bör finnas i plattformen, säger Jonas Askås.

Största förlusten gör Tictail som är en av få svenska plattformar med ett stort riskkapital att bränna. 30 miljoner i förlust på en omsättning på 20 miljoner bygger på en helt annan affärsmodell än vad flertalet svenska plattformar har där en marknadsplatsen, inte licenser ska ge omsättningen.

Många plattformar uppvisar hög tillväxt eftersom det finns en stark efterfrågan. Samtidigt utmanas svenska plattformar av allt populärare open source-plattformar som Magento och WooCommerce. Analysverktyget Google Trends visar att intresset för WooCommerce matchar intresset för Magento. Att det amerikanska WordPress-bolaget Automatic i maj köpte bolaget bakom WooCommerce har ytterligare stärkt WooCommerce på marknaden. Det lär bara vara en tidsfråga innan Automatic släpper en kommersiell variant av WooCommerce som en självständig e-handelsplattform.

Utländsk konkurrens
Utländska aktörer som Salesforce Commerce Cloud är också aktiva på den svenska marknaden. Finska Vilkas Gruppen, kanadensiska Shopify och tyska ePages har också en del svenska kunder.

Flera plattformsföretag som Wipcore och Sitedirect har även börjat konsulta kring plattformar som Episerver respektive Magento vid sidan om sina egna plattformar. Även eValent Group erbjuder idag Magento vid sidan om sin egen plattform. Litium har istället gjort sig av med konsultverksamheten för att bli ett renodlat produktbolag. Litiums omställning har påverkat resultatet och omsättningen.  Molnbaserad rätt paketerad e-handeln är deras recept för framtida tillväxt och det finns ambitioner att växa utanför Sverige och Norge.

En motsatt resa gör konsultbolaget Ninetech som i 2016 köpte plattformsföretaget Sitedirect. Annars har uppköp varit ovanliga på den svenska e-handelsmarknaden. Det har visat sig vara svårt att integrera två tekniska plattformar. Det är tveksamt om Jetshops köp av E-butik var någon större framgång.

I en rapport 2016 av året förutsåg Swedbank att e-handeln kommer att stå för 37 procent av detaljhandeln år 2024. De flesta företag som säljer tjänster eller produkter till företag eller privatpersoner kommer att investera i e-handel de närmaste åren.

För plattformarna gäller det både att utvecklas tekniskt i takt med kraven från kunderna, men också paketring och service är viktig för att ta marknadsandelar. Kommersiella plattformar kan räkna med ökad konkurrens från utlandet och från open source-sidan.

Många plattformar har haft en god lönsamhet på en växande marknad. Men frågan är om inte vi närmar oss en punkt där det behövs en omsättning på +20 miljoner kronor för att klara av att produktutveckla i takt med större utländska aktörer? För mindre plattformar borde specialisering på särskilda branscher vara en framkomlig väg. Eller kanske köpas av större konsulter som vill arbeta med egna plattformar.

Uppdatering: Urvalet av e-handelsplattformar. Uppkopplat har valt att redovisa resultat från svenska e-handelsleverantörer som omsätter mer än 4 miljoner kronor på i huvudsak sin e-handelsplattform. Därför faller större plattformar som IBM, Microsoft och Episerver bort då de inte särredovisar intäkterna från sina e-handelsplattformar. Populära utländska plattformar som Shopify och Epages faller också bort.

Relaterade avsnitt

12 thoughts on “Lista: Sveriges mest framgångsrika e-handelsplattformar

 1. Intressant läsning, i vårt fall (Kodmyrans) beror omsättningsminskningen på att vi sålt av våra egna webbshoppar och renodlat oss som plattformsleverantör. Tittar man bara på sifforna för plattformen så ökade vi även i fjol. Det kan säkerligen finnas andra sådana förklaringar även för övriga minskare i branschen

 2. Bra diskussion som dock kräver mer djuptgående analyser för att det inte ska bli en lika sne diskussion som om vinsterna i välfärden. För det första: Marknaden (kunder och investerare) förväntar sig en relativ hög lönsamhet på produktbolag. Lönsamheten måste vara hög för att kunna återinvestera i produktutveckling. Ingen seriös kund som vill satsa på e-handel vill köpa en plattform från ett bolag med tillväxt- och lönsamhetsproblem. Jag tycker inte du kan påstå att det är många med hög lönsamhet, det är bara Askås som ligger högt (stort grattis). Analysen saknar också viktiga delar för att vara komplett: Hur mycket avsätts i R&D varje år, hur belastas resultatet av aktiveringar och hur mycket plockar ägarna ut i utdelning jämfört om vinsten stannar i bolaget för återinvestering i R&D. Flera av bolagen på listan har också betydande konsultintäkter som påverkar både lönsamhet och tillväxt. Hybris siffror från Sverige kan inte jämföras med tex Litium och EPiServer. Du får analysera hur mycket av R&D på Hybris som belastar det svenska resultatet. Hybris i Sverige har licensintäkter och säkert bara kostnader i form av personal (har ej studerat siffrorna), medan tex EPiServer har kostnader för produktutveckling i sin verksamhet. Du har glömt att ta med den absolut snabbast växande plattformen på marknaden (för mellanstora och stora företag) för tillfället: EPiServer.

 3. Man kan väl ändå påstå att lönsamheten är bättre för leverantörerna än e-handlarna. Jag tycker nog att en vinstmarginal på +15 procent är hög även för ett produktbolag. Analysen utgår från bokslut och där listas inte avsättningar för R&D. Men visst vore det intressant att veta hur mycket olika bolag avsätter för R&D.

  Jag är medveten om att leverantörerna i olika grad tjänar pengar på konsultverksamhet, men jag tycker inte det stör jämförelsen. Om jag köper en plattform för 30 000 kr i licensavgift om året och sedan köper konsulttjänster för 300 000 så är det ju investeringar i en e-handelsplattform.

  Jag vet att Episerver är en stor plattform i Sverige, men som jag redan diskuterat med din vd på Avensia, Robin Gustafsson, på Twitter, så är de främst ett cms. Att lista deras omsättning som e-handel vore betydligt mer missvisande än att e-handelskonsulting hamnar i samma bag som plattform.

  Det vore intressant att veta hur du vet att Episerver är den absolut snabbast växande plattformen i Sverige.

  Detta sagt så uppskattar jag ditt inlägg eftersom den fördjupar bilden av hur branschen utvecklas. Denna typ av sammanställningar kan aldrig bli något annat än förenklingar av verkligheten, men jag tycker ändå de är värda att göra.

 4. Precis min tanke. Hade varit mer intressant med en lista över sålda licenser/installationer av respektive plattform.

 5. Som sagt, bra diskussion som behövs för att belysa och lyfta alla inblandade. Lönsamheten måste upp både bland leverantörerna och e-handeln. Fortfarande präglas “branschen” av hög tillväxt och det som det medför i form av lönsamhet, nyetableringar, strukturaffärer mm. Tror det skiljer sig en hel del mellan olika typer leverantörer och e-handlare, särskilt storlek betyder en del.

  Sedan är det ju svårt att säga vad ett e-handelssystem är? Skiljet mellan CMS och e-handel suddas ut löpande. e-handelsplattformar kommer med CMS-funktionalitet för att hantera alla digitala ytor och CMS-plattformarna kommer med e-handelsfunktionalitet. Den approach många internationella plattformar har (EpiServer inkluderad) är att ta ett helhetsgrepp om den digitala affären. Hybris ryktas vara inne i en transformeringsprocess till att prata hela digitala kundresan med bakomliggande CRM, SaaS-lösningar breddar sitt erbjudande till digitala och mobila tjänster mm. En modern e-handelsplattform måste kunna mer än att visa en produkt och sedan erbjuda att en kund köper den.

  Min poäng med konsultintäkterna var att det är olika avkastningskrav på konsultbolag och produktbolag. Något bolag på listan har också fryst utvecklingen av sin egen produkt och har enbart levt på konsultintäkterna sista åren. Min uppfattning är att ett rent produktbolag med vinstmarginal på under 10% har problem om inte siffrorna visar på en hård investering i produktutveckling och att de har en stor kassa.

  Min uppfattning (dock ingen vetenskap) att EPiServer växer snabbast och har den största efterfrågan baseras på den feedback jag får dagligen från möten med kunder (förra året, innan Avensia, träffade jag tex ca 250 detaljhandlare i Sverige, Norge och Danmark), andra plattformar, konkurrenter, kollegor etc.

 6. Hej Urban!

  Lite kritik kring källkritik. Hittade din artikel och såg felaktigheter i uttalandet gällande vårt företag och våra e-handelslösningar.

  Du skriver:

  “Det finns tidigare plattformsföretag som Wipcore som lagt sin egen plattform på is för att bli konsulter på heltid för andra plattformar som Episerver”

  Saningen är den att Wipcore fortsatt använder och utvecklar sin egen plattform eNOVA, både för befintliga kundprojekt och nya lösningar för kunder. Däremot har vi utökat vår svit med bland annat EPiServers plattform för våra e-handelslösningar. Valet av plattform görs helt efter de behov som tas fram tillsammans med kunden. Olika lösningar passar olika kunder och för att ytterligare bidra till lösnamheten hos e-handlare är en del av arbetet att välja den teknikska plattform som bäst matchar kundens behov.

 7. Ledsen att det blev fel. Jag borde ha snackat med er direkt. Jag ändrar direkt. Skulle du säga att ni framförallt är ett plattformsföretag eller ett konsultföretag idag?

 8. Hej gen Urban! Vi har ju såklart plattformen i botten men i slutändan är ju ändå tekniken lite av en hygienfaktor och värdet ligger snarare i vad man gör med tekniken. Så ska vi hårddra det så är det ju mer vår erfarenhet och de tjänster vi erbjuder som ger värdet, snarare är plattformen. Så i den bemärkelsen så är väl vårt fokus mer på konsultsidan. Sen är det fortfarande många fall där vår egen plattform är svår att matcha med annan teknik men det beror som sagt helt på vilka behoven är.
  Tyckte bara det var viktigt att poängtera att vi fortfarande jobbar med vår plattform.

 9. Pingback: E-handelskonsulter

Comments are closed.