CMS-er utmanas av statiska webbsidor

2016-02-25

Behoven av snabbare webbsidor ger statiska webbsidor en ny vår. Allt från stora mediehus till smarta teknikbolag undviker tröga databasdrivna publiceringsverktyg som WordPress.

Vad har företag som nyhetsbrevsverktyget MailChimp, smarta termostaten Nest och medieföretag som VOX gemensamt? De undviker databasdrivna publiceringsverktyg som exempelvis WordPress eller Episerver till sina hemsidor. 

Istället skapar de statiska webbsidor, som är många gånger snabbare än databasdrivan sajter, med hjälp av så kallade statiska webbplatsgeneratorer (static web generators).

–Idag finns det många externa webbtjänster som exempelvis kommentarfunktionen som Disqus som ligger i molnet vilket minskar behovet av databaser, säger Martin Edenström, redaktör på sajten MKSE.com, som bevakar cms-marknaden, och marknadschef på webbyrån Nansen.

De allra första webbsidorna var statiska. Sedan kom kompetenta publiceringsverktyg som WordPress och Episerver där hemsidor genererades från databaser. Problemet med databasanropen är att de gör hemsidorna långsamma. Idag använder större WordPress-sajter olika typer cache-plugins som gör dynamiska sidor statiska. Men de blir aldrig lika snabbladdare som en statisk hemsida och det är inte helt enkelt att få cachen att fungera korrekt.

Statiska webbgeneratorer handlar inte bara om snabbhet utan också om säkerhet. Databaser är alltid en säkerhetsrisk och en stor andel av världens WordPress-sajter är sårbara för kända säkerhetshål.

Idag finns det ett stort antal statiska webbgeneratorer på de flesta tänkbara programmeringsspråk. De populäraste är Jekyl, GitBook, Octopress, Hexo, Hugo och Pelican. Alla på olika programeringspråk. Det listas över 130 olika statiska webbplatsgeneratorer på sajten StaticGen. Men för en användare van med ett modernt publiceringssystem känns de statiska webbplatsgeneratorerna ganska nördiga. Ett annat problem med statiska webbgeneratorer är att det fortfarande saknas en marknad för designmallar.

I takt med att statiska webbplatsgeneratorerna utvecklas kommer de att bli ett intressant alternativ för företag med enklare presentationssajter, bloggare, kampanjsajter och mikrosajter. Med hjälp av externa tjänster som kommentartjänsten Disqus och utcheckningskassor går det dessutom att bygga avancerade sajter med webbplatsgeneratorerna.

One comment on “CMS-er utmanas av statiska webbsidor