Zombie-apokalypser ger inga innovationer

2016-06-01

Det går inte att överskatta betydelsen av teknik-utopier i barndomen som bränsle för tekniska innovationer i vuxenlivet. Zombie-apokalypser däremot kommer bara att driva fram bättre skyddsrum.

Många av dagens stora innovatörer och företagsbyggare som exempelvis Teslas och Paypals Elon Musk älskade science fiction i barn- och ungdomen. Science Fiction präglades långt in på 70-talet av samma teknik-utopism som har byggt alla miljardföretag i Silicon Valley. En ganska naiv utopism, men med tydliga bilder av hur den framtida tekniken kommer att fungera. Idag närmar vi oss hur våra forna tiders rymdhjältar kommunicerade med datorer med hur vi kommunicerar med våra mobiler. Detta är ingen slump. Naturligtvis har prylarna vi läste om i barndomens Science Fiction-böcker legat till grund för visionerna för dagens teknikbolag.

Visst fanns det dystopier tidigare som iskallt otäcka 1984 av George Orwell som får de flesta diktaturer av verka småmysiga i jämförelse. Men jag skulle vilja hävda att tidigare årtiondens framtidsvisioner präglades mer av optimism än mörker. Idag har science fiction mångt och mycket ersatts av dystopier om världen efter den stora katastrofen som Metro 2032 av Dmitrij Gluchovskij som utspelar sig i Moskvas tunnelbana efter den stora katastrofen där en spillra av mänskligheten gör allt för att göra livet till helvete för varandra. Hungerspelen av Susanne Collins där ungdomar tvingas tävla mot varandra med döden som enda utgång är en annan populär dystopi som visar vad som händer med ett totalt medialiserat samhälle på dekis.

Även hela zombie-genren går att räkna till dystoperina där det egentligen bara handlar om att överleva med ganska primitiv teknik. Det enda serien Walking Dead kan inspirera framtida företagsbyggare är att göra bättre skyddsrum och eventuellt vapen för man-mot-zombie-kamp.

Även om teknikoptimismen i Silicon Valley är naiv – låt bara oss bygga appen så kommer alla samhällsproblem att lösa sig – så driver den fram innovation. Därför är jag lite bekymrad över vilka målsättningar unga av idag får med sig från alla populära dystopier. Vi behöver lite hisnande teknikfantasier för att frigöra oss från dagens modeller. Annars slutar det med att vi bara har väldigt bra skyddsrum och larmsystem.

Kommentarerna är stängda