Livet efter Moores lag

2016-06-02

Mikroprocessorer fördubblar inte längre sin kapacitet vart annat år. Efter 51 år med Moors lag kommer utvecklingen ske utanför processorn.

Det är alltid kul att se bilder på gamla datorer som fyller upp rum men ändå inte kan mäta sig med en vanliga smartmobil. Jag skulle tippa att min första IBM får stryk av den billigaste smartmobilen på marknaden.

Intels grundare Gordon Moore skrev 1965 ett paper där han konstaterade att antalet transistorer som går att få in på ett kretskort fördubblades varje år. Påståendet blev senare känt som Moores lag även om den vid 1970-talets början modifierades till antalet transistorer i en mikroprocessor fördubblades vart annat år. Moores lag höll måttet i ytterligare 44 år och gjorde allt från laptops till smartmobiler  möjliga. Mindre transistorer betydde mindre energibehov och billigare tillverkning.

Moores lag som blev en självuppfyllande profetia som har dödförklarats många gånger sedan formulerandet, men nu erkänner processor-tillverkarna att Moors lags kurva har planat ut. Transistorerna börjar närma sig gränsen för vad vår fysiska värld gör det möjligt att förminska dem – gränsen går vid atomstorlek. Processorn Skylarks transistorer är 100 atomer stor i diameter och själva litenheten gör processorerna allt dyrare att tillverka. Ekonomin sätter helt enkelt stopp för Moores lag.

För att få ut mer av våra processorer krävs smartare programmering. En annan väg är att skapa biologiska processorer som kopierar hjärnans funktionssätt. En tredje väg som vi är full fart framåt på är att processor-kraften sprids i molnet, vilket gör att våra smartmobiler och prylar med datorchip kan hantera mer datorprocessande utan kraftfullare mikroprocessorer.

Slutet på Moores lag innebär att vi måste distribuera datorkraften i molnet om vi ska klara av att hantera nya fantastiska tjänster. När det gäller smärtmobiler så lär de fortsätta att bli bättre men på andra sätt än ren datorkraft. Bättre skärmar, sensorer och kameror kommer att få oss att beställa nya mobiler vart annat år – Lindstedts lag.

Kommentarerna är stängda