Hem » Tekniken hotar vårt finansiella system
Wall St

Tekniken hotar vårt finansiella system

Teknologin borde ha tagit bort onödiga och giriga mellanhänder från våra finansiella marknader. Istället har så kallade blixthandlare (high frequency trader) lagt en extra skatt på stora aktörers aktiehandel.

Internet-teknologin har gjort  saker med vårt finansiella system som är omöjliga att överblicka och förstå konsekvenserna av. Men vi kan alltid vara säkra på att aktörer utnyttjar svagheter i regelverk och system.

Alla som läst några poäng ekonomi på universitet har stött på tulpan-bubblan i Holland 1636-1637. En spekulationsvåg kring tulpaner ledde till att en enda tulpanlök såldes för samma värde som ett hus i centrala Amsterdam innan bubblan sprack i februari 1637. Sedan dess har otalet bubblor spruckit. Själv såg jag mina internetfonder halveras på kort tid år 2000. Lekmän blir alltid påsatt av professionella handlare.

I boken Flash Boys av Michael Lewis (2013) som handlar om högfrekvenshandlare på amerikanska aktiebörser blir det tydligt att även proffs blir lurade av mer tekniskt avancerade blixthandlare. Flash Boys är en episk berättelse om hur kanadensaren Bradley Katsuyama ger sig ut på en resa för att förstå vad det är som händer med det amerikanska bössystemet efter att han som börshandlare på Royal Bank of Canada upplevt att systemet på något sätt är riggat.

I en värld där tekniken egentligen borde avskaffat behovet av mellanhänder mellan investerare som köper och säljer aktier har högfrekvenshandlare lärt sig att utnyttja millisekunder för att hinna före exempelvis pensionsfonder som köper större aktieposter på de närmare 60 aktiebörser som finns i USA. När en stor investerare lägger en köpförfrågan på en större mängd aktier köper blixthandlarna upp samma aktier för att millisekunder senare sälja dem dyrare till investeraren som trodde att världen räknade i sekunder.

En högfrekvenshandlare kan göra 55 000 affärer på en dag och behåller aldrig några aktier efter att börserna stänger. Och det handlar inte bara om aktier utan även råvaror och mängder av finansiella derivat är intressanta för högfrekvenshandlarna. Vi vet att högfrekvenshandlarna bidrog till den så kallade Flash Crash den 6 maj 2010 när börskurserna på några minuter oförklarligt föll med 9 procent i USA. 

Om högfrekvenshandlarna utnyttjar millisekunderna det tar för köporder att färdas mellan USA:s 56 börser kan vi vara helt säkra på att de utnyttjar de millisekunder köporder tar att färdas mellan världens börser. Norges oljefond har meddelat att de tänker göra allt för att undvika att köpa aktier där högfrekvenshandlare har särskild tillgång till handeln.

Det hypade området fintech har utan att vi varit medvetna om det förändrat finansbörserna som i slutändan kommer att bestämma vad du får i pension. Här kommer lagstiftare alltid sitta i baksätet och incitamenten för handlare att utnyttja systemet med bättre teknik är enorma.

Girigheten är inbyggd i de finansiella systemen. Det är svårt att göra något åt. Men vi måste förstå vad tekniken gör med våra finansiella system. Och lösningarna kan aldrig bara handla om lagstiftning. Det är oerhört viktigt att våra stora pensionsfonder förstår vad tekniken gör med våra finansiella system.

Relaterade avsnitt

One thought on “Tekniken hotar vårt finansiella system

  1. Pingback: Cıvata

Comments are closed.