Blocket-dödare är copycats med PR-problem

2016-09-27

Orden Blocket-dödare eller varför inte Spotify-dödare avslöjar är inget annat än en PR-hype. Copycats kommer aldrig att nå Enhöringsstatus i uppstartvärlden.

Jag dör lite varje gång jag läser rubrik-ordet Blocket-dödaren, Klarna-dödaren och Spotify-dödaren.  För jag vet att det aldrig kommer att ske – eller?

Varje framgångsrikt företag genererar ändlöst många copycats. Klockmärket Daniel Wellington som efter fem år närmar sig tvåmiljardersstrecket har genererat ett stort antal nya klockmärken som försöker upprepa succén genom att göra precis likadant fem år senare. Helt utan de insikter som Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander har samlat på sig under året. Och utan de extrema vinster som Daniel Wellington kan använda för att utveckla företaget.

Betalbolaget Klarna har nästan blivit synonymt med e-handel i Sverige.  Klarna lyfts ofta fram bland framgångsrika techbolag i amerikanska medier. Trots framgången har Klarna lockat fram många ”Klarna-dödare” i tidningsrubriker. Klarna som grundades 2005 växte med 28 procent förra året och omsatte netto 2,8 miljarder kronor. Ändå envisas tidningar med att beskriva svenska Qliro Groups satsning på en en egen betaltjänst som en Klarna-dödare. Det finns inget revolutionerande med Qliro Payment Services som på det minsta vis kan vända betalmarknaden på huvud.

Talet om Blocket-dödare är ännu löjligare. Även om Blocket tillväxtsiffror har planat ut de senaste åren har vinstmarginalen legat runt 50 procent det senaste decenniet. Förra året omsatte Blocket 869 miljoner kronor. Ni kan själva göra matten. Både stora och små aktörer har försökt utmana Blocket under åren, men alla har misslyckats.

Att utmana de starkaste aktörerna på en marknad utan att erbjuda någon revolutionerande ny teknik eller affärsmodell är dömt att misslyckas. Det finns däremot exempel på svenska copycats som kopierat utländska aktörer och varit framgångsrika. Men fördelen med att kopiera en utländsk aktör är att en svensk aktör har lättare att sätta ihop ett erbjudande som passar svenska. Här kan all energi fokuseras på en marknad, medan Sverige är en närmast obetydlig marknad för en global aktör. 

Vägen till framgång är knappast att kopiera extremt framgångsrika företag med välfyllda kassor och fem till tio års erfarenhet av entreprenörskap. Om inte marknaden ändrats i grunden. Bättre att göra något eget och försöka arbeta annorlunda än konkurrenter.

Kommentarerna är stängda