Ett steg närmare ett röststyrt internet

2016-10-07

Google Maps har gjort det möjligt att styra karttjänsten med rösten. Amzon Echo och Google Home är två andra produkter som pekar mot att vi går mot ett röststyrt internet.

Det fungerade utmärkt att skriva in kommandon på vanliga datorer och laptops, men det har aldrig varit ett tillfredsställande gränssnitt för mobiler och smartklockor. Därför har teknologin med röstkommandon gått hand i hand med våra allt kraftfullare mobiler.

Den gemensamma ansträngningen av aktörer som Apple, Microsoft, Google och Amazon med artificiell intelligens och maskininlärning flyttar hela tiden gränserna och möjligheterna med andra gränssnitt än tangentbord och text.

Senast utökade Google Maps möjligheterna för användarna att söka med röstkommandon. En självklar utveckling med tanke på att man i bilen är direkt trafikfarlig när man försöker skriva in sökfraser i mobilen.

Nyheterna om Google Maps förbättrade funktionalitet kommer bara några dagar efter att lanseringsdatumet för Google Home släppts, en pryl som gör det möjligt att styra hemmet med röstkommandon. Google Home innehåller mjukvaran Google Assistent som är en artificiell intelligens som svarar på frågor och ska kunna lära sig vad du gillar och exempelvis rekommendera en bra film.

Men det var Amazon som var först på bollen i fråga om en virtuell assistent i hemmet med Amazon Alexa som fått sin hårdvaruskrud i form av Amazon Echo. Amazon har gjort Alexa till en plattform som är öppen för externa utvecklare som tar fram nya möjligheter att röststyra allt från  enkla åtgärder som att ställa in en väckarklocka till att administrera sin aktieportfölj.

I en allt mer mobil värld kommer röstkommandon bli en viktig del av hur vi kommunicerar med våra prylar. Samma sak gäller för inbäddande system eller internet of things. Och det är artificiell intelligens som gör det möjligt.

När tekniken för röstigenkänning går från att vara 95 procent korrekt till 99 procent korrekt kommer röstkommandon fylla vår vakna tid. Ett stort problem med smarta högtalare är de öppnar upp möjligheter för hackare att lyssna på allt som sägs i ditt hem. Vill du ha en hackbar spionanläggningen i ditt vardagsrum? På min näthinna sitter bilden kvar hur Edward Snowden i en dokumentär skruvar bort kameran på en mobil för att minimera risken att bli spionerad på.

Kommentarerna är stängda