Hem » Progressiva webbappar ersätter iOS- och Android-appar

Progressiva webbappar ersätter iOS- och Android-appar

Progressiva webbappar gör det möjligt med webbsidor som fungerar och känns som appar. Det bästa är att progressiva webbappar kan ersätta både den mobila webbsidan, Iphone-appar och Android-appar.

Det mesta vi gör på mobilen kretsar idag kring appar från en handfull digitala jättar. Men en allt mer appliknande webb kan göra mobil-appar omoderna.

En stor del av vad du gör på din mobil sker med hjälp av appar från internetgiganter som Facebook, Google, Instagram, Snapchat, Spotify och så vidare. Apparna har länge varit överlägsna webben ur ett användarperspektiv i fråga om gränssnitt, snabbhet och funktionalitet. Därför stannar vi hellre länge i våra favoritappar framför att surfa på trögladdade mobilsajter.

För app-utvecklare har internetgiganternas totala dominans i App Store och Google Play gjort det närmast omöjligt att bryta giganterna makt. En ny apps chans att nå topplistorna är mer teoretisk än faktiskt möjlig. De flesta appar laddas bara ner ett fåtal gånger och många installerade används sällan.

Men apparnas överhöghet på mobilen kan brytas när allt fler förstår möjligheterna med progressiva webbappar. En progressiv webbapp är en mobil webbsajt som delar många av de traditionella apparnas möjligheter som geo-lokalisering, offline-funktionalitet, pushnotiser, ta skärmdumpar, ge tillgång till mobilens kamera och mikrofon och så vidare. Med tiden kommer dessutom allt fler webbläsare stödja progressiva webbappars förmåga att utnyttja mobilens Bluetooth och NFC-funktioner.

Eftersom en progressiv webbapp inte är en app i egentlig mening kan utvecklaren enkelt distribuera ett fjäderlätt bokmärke till användarens mobilskärm istället för att hen ska behöva leta reda på och ladda ner en vanlig app från App Store eller Google Play.

Eftersom progressiva webbappar utgår från html5 blir det betydligt billigare att utveckla än traditionella appar. Istället för att utveckla en hemsida, en app för iOS och en för Android kan ett varumärke utveckla en progressiv webbapp utifrån sin vanliga html5 hemsida. Och det installerade bokmärket som tar mycket liten plats på mobilen och behöver hellre aldrig uppdateras.

Progressiva webbappar öppnar mobilen för fler företag, frigör minnesutrymme på våra mobiler och gör den mobila webben till en roligare plats att vistas på. Progressiva webbappar är framtiden.

Bild: Some Rights Reserved: Tsahi Levent-Levi

Relaterade avsnitt