Home » Google Analytics inom e-handel är grunden för tillväxtresor
Google Analytics inom e-handel med Maxwell Stanford på Knowit Experience

Google Analytics inom e-handel är grunden för tillväxtresor

Skaffa dig beslutsunderlag

Google Analytics inom e-handel är en ofta en outnyttjad konkurrensfördel. Webbanalys är själva grunden för beslutsunderlag till lönsam marknadsföring, effektivt innehåll och smidiga köpresor. Men ofta saknas rätt kompetens hos e-handlare och det finns många fällor att gå i.

Nästan alla webbplatser och e-butiker har Google Analytics installerat, men få har anpassat Google Analytics för att kunna användas som beslutsunder i utvecklingen av nätbutiken. Resultatet är att få utnyttjar webbanalys till att effektivisera marknadsföring och innehåll på rätt sätt.

I podden Ehandelstrender Extra samtalar programledare Urban Lindstedt om Google Analytics inom e-handel med den erfarnes webbanalytiker Maxwell Stanford som arbetar på Knowit Experience, en av Sveriges största digitala byråer. Detta är ett betalt samarbete mellan Knowit Experience och Ehandelstrender.

För att e-handlare verkligen ska förstå kunderna krävs det kunskaper bortom standardinställningarna och standardrapporterna i Google Analytics. Och många förstår inte ens vad grundläggande begrepp som besökare, sessioner och bouncerate egentligen innebär – hög bouncerate på en sida är inte alltid dåligt.

Den självklara starten för e-handlare är att implementera inställningarna Enhanced Ecommerce hos Google Analytics. Då går det att mäta ordervärden och utvärdera reklamkanaler utifrån försäljning.

Det går även att optimera produkttexter med hjälp av Google Analytics, men då måste du förstå nyckeltalen i mätverktyget. En intressant möjlighet som får e-handlare utnyttjar hos Google Analytics är att mäta returerna – vilket kan synbart lönsamma målgrupper plötsligt blir olönsamma. Vilket kan vara avgörande för vilka du riktar din marknadsföring mot.

Även om Google Analytics är det viktigaste mätverktyget bör åtminstone e-handlare som köper trafik från Facebook förstå grunderna hos Facebook Analytics.

Vi pratar också om gränserna för webbanalys som GDPR stakar ut. Här kan ni även lyssna på avsnittet När du fixat GDPR kommer frågan tillbaka som Schrems II. Vi har också spelat in ett intressant avsnitt om a/b-testning.

Vill du lära dig om analytics av av Maxwell Stanford – delta i hans webinar den 25 februari

Tidslinje avsnitt:

4:36 Optimera produkttexter med Google Analytics

6:00 Förstå Google Analytics rapportvy

9:06 Bouncerate ett missförstått nyckeltal

15:40 Enhanced Ecommerce-mätning

18:22 Mäta returer med Google Analytics

22:59 Vanligaste Google Analytics-misstagen

32:07 Google Analytics Universal vs Google Analytics 4.

37:54 Facebook Analytics

41:45 Integrera Google Analytics med Google Ads

45:10 Google Search Console

51:00 Mäta varumärkesbyggande

Relaterade avsnitt