Home » Amazons lansering i Sverige tre månader efteråt
Anna Nordlander, amazon-expert

Amazons lansering i Sverige tre månader efteråt

Amazons lansering i Sverige i slutet av oktober blev skakiga och sedan blev det tyst. Vad har egentligen hänt under julhandeln? Analyser visar att Amazon.se redan får massivt med organisk söktrafik och investerar stort i Google Ads.

De värsta översättningsmissarna är bortrensade och förstasidan är allt bättre anpassad till svenska kunder. Efter Amazons lansering fortsätter e-handelsjätten att rekrytera svenskt management. Nästa stora steg för Amazon är att lansera lojalitetsprogrammet Amazon Prime i Sverige och då kommer jätten att på allvar börja ta marknadsandelar i Sverige.

I avsnitt 168 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anna Nordlander, tidigare vd på Friendly Swede som sålt på Amazon i närmare ett decennium, och nu uppskattad föreläsare.

Anna Nordlander tror att Amazons lojalitetsprogram, som normalt innefattar fri frakt och tillgång till Amazons filmtjänst mm, kommer att införas i Sverige under andra halvåret.

Amazons strategi för att erövra den mogna e-handelsmarknaden Sverige var ett massivt sortiment på 150 miljoner produkter. Eftersom det var trögt att få in svenska varumärken fylldes Amazon.se av tredjepartssäljare från andra marknader som inte aktivt valt bort möjligheten att sälja på Amazon.se.

Förra året sålde Amazon själva för 1500 miljarder kronor och deras tredjepartssäljare uppskattas sälja flr 2464 miljarder kr, enligt Marketplace Pulse. Det blir ett sammanlagt försäljningsvärde under 2020 på 3969 miljarder vilket kan jämföras med att Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, uppgick till 5 024 miljarder kronor 2019.

Ehandelstrender gör en grov uppskattning utifrån momsredovingen att Amazon.se tillsammans med sina tredjepartssäljare sålde för 200 miljoner kronor ink moms i november.

Lyssna också på Amazons Sverige-lansering tvingar varumärken att tänka om samt Kort tidsfönster för att lyckas på svenska Amazon.

2:10 Vad innebär Jeff Bezos avgång som vd från Amazon.

6:20 Varför var det dåliga översättningar på Amazon.se.

7:04 Vad har hänt sedan lanseringen. Produktpresentationerna har blivit bättre.

10:35 Blivit lättare för svenska säljare att registrera sig hos Amazon.se

12:00 Vad händer med Amazon som marknadsföringskanal.

15:30 Amazons svenska omsättning.

22:10 Svea ekonomi delar med sig av en undersökning om hur deras e-handlare ser på Amazon.se

25:45 Amazons lansering i Australien och vad hände sedan.

27:07 När kommer Amazon Prime till Sverige.

29:09 Vilken skillnad gör Amazon Prime.

29:50 Amazon Advertising

33:55 Riskkapitalbolag köper upp tredjepartssäljare på Amazon för att optimera deras verksamhet. Ett alternativ för företag som vill sälja på Amazon.

42:00 Återförsäljare på Amazon är inte en långsiktig strategi.

43:50 Hur stora kommer Amazon.se att bli och hur lång tid kommer det att ta.

50:30 Hur är man sig bäst att sälja på Amazon.

Relaterade avsnitt