Home » Iboxens 50 000 boxar sätter en ny spelplan för den sista kilometern
Emma Lindgren, head of public relations på Svea samt Thomas Backteman, medgrundare iBoxen.

Iboxens 50 000 boxar sätter en ny spelplan för den sista kilometern

Den största utvecklingen inom svensk e-handel de senaste åren är inom logistik och den sista kilometern till slutkund. Pandemin har bara ökat fokus på vilka leveranssätt som ska bära e-handeln in i framtiden. Till mixen av ombud och allt mer populära hemleveranser kommer Iboxens 50 0000 leverantörsoberoende leveransboxar.

Ombuden är fortfarande grundbulten för svensk e-handelslogistik. Efterfrågan på gratis hemleveranser, men också boxleveranser, har exploderat enligt en ny undersökning från bank- och finansgruppen Svea. En utveckling som kommer att fortsätta efter pandemin, enligt samma undersökning.

I avsnitt 181 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Emma Lindgren, head of public relations på Svea samt Thomas Backteman, medgrundare iBoxen.

I storstäderna finns idag flera hemleveransalternativ samtidigt som leveransboxar rullas ut av Postnord, Instabox och Budbee. Iboxen är en av de nya spännande aktörerna på logistikmarknaden som ser sig själva mer som ett infrastrukturbolag än en logistikaktör. De planerar att rulla ut 50 000 leverantörsoberoende paketboxar i Sverige.

Iboxen planerar att till 2026 placera ut 50 000 leverantörsoberoende paketboxar utomhus runt om i landet. Flera logistikaktörer som Schenker, DHL, Bring, Airme och UPS har redan avtal med Iboxen. 90 hushåll ska räcka för att sätta upp en box, enligt Iboxen.

Det klassiska leveranssättet ombud håller sin ställning som det mest populära leveranssättet även efter pandemin. Det visar en undersökning av finans och bankgruppen Svea.  Hela 61 procent av svenskarna väljer ombud. Därefter vill svenskarna kunna välja gratis hemleverans (54 procent) och upphämtning i butik (40 procent).

Fler kvinnor än män svarar att gratis hemleverans kommer vara viktigt framöver. Sex av tio kvinnor uppger detta jämfört med fem av tio män. Även i åldrarna 18–49 år skiljer sig preferenserna från befolkningen i stort. Bland annat svarar 33 procent att leverans till paketbox kommer vara viktigt när de ska e-handla efter pandemin, jämfört med 27 procent av svenskarna som helhet.

I podden nämns de nya momsreglerna inom EU och om det kan ni lyssna på mer på Svea Talks.

Relaterade avsnitt