Home » Markbrist driver upp lagerhyrorna
Hilda Hultén, Logistiklägen

Markbrist driver upp lagerhyrorna

2022 blir ett historiskt rekordår för logistikbyggen i Sverige, med närmare 1,4 miljoner kvm planerade nya ytor. Samtidigt börjar planlagd mark för logistikbyggnader att ta slut. Vi kan därför räkna med 10-20 procent högre lagerhyror i framtiden.

Att Göteborg petas ner från toppen från topplistan över Sveriges 25 bästa logistiklägen, som varje år tas fram av tidningen Intelligent logistik, beror på bristen på planlagd mark. Men bristen på mark öppnar möjligheter för andra logistiklägen längre ner på topplistan.

I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Hilda Hultén, redaktör på Dagens Logistik och Intelligent logistik om Sveriges bäst logistiklägen och den senaste utvecklingen av krisen för de internationella fraktkedjorna.

Sedan 2005 har tidningen Intelligent Logistik årligen listat Sveriges bästa logistiklägen, som en vägledning den som vill etablera ett centrallager för konsumtionsvaror i Sverige. I år petade Helsingborg ner Göteborgsregionen från topplistan över Sveriges bästa logistiklägen.

Men det logistikläget är inte allt. Det finns många mjuka värden som möjligheter att rekrytera engagerade medarbetare. Det är exampelvis Lykos stora lager i Vanbro ett bra exempel på.

För tio år sedan byggdes det 300 000 kvm lager om året för att i år nå 1,4 miljoner kvm. Idag står investerarna i kö för att investera i lager, när vanlig handel och  kontorsfastigheter blivit allt mer osäkra investeringar.

Den växande e-handeln är anledningen till den ökade efterfrågan på lagerytor, eftersom ett e-handelslager behöver tre gånger mer yta än ett vanligt butikslager. I USA ser vi dessutom att man lägger till tio procent yta bara för att kunna säkra upp leveranserna när de internationella leveranskedjorna har problem.

Vi följer också upp avsnitt om fraktkrisen i höstas, med en något mer hoppfull prognos när containerfrakten kan stabiliseras.

Lyssna också på Fraktkaos fram till år 2023.

Relaterade avsnitt