Home » Apoteket automatiserar 85 procent av plocket
Apotekets lagerautomation

Apoteket automatiserar 85 procent av plocket

Apotekets lagerautomatisering av sin e-handel gör det möjligt för dem att ta upp kampen med nätaktörerna Apotea och Meds. I Eskilstuna bygger Apoteket ett högautomatiserat lager på 20 000 kvm. Plocket automatiseras för drygt 85 procent av sortimentet och även pack och andra delar av lagerhanteringen automatiseras.

Med det nya lagret tar Apoteket in e-handelslogistiken i egen regi, från att den legat hos TPL-aktören Tamro. 

I andra avsnittet av poddserien “Automationsskolan” samtalar programledaren Urban Lindstedt med logistikexperten Olle Carls, som ligger bakom designen av Apotekets nya lagersatsning i Eskilstuna, samt Klara Eriksson, chefredaktör på tidningen Dagens Logistik. Det här är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender, tidningen Dagens Logistik och automationsleverantören Knapp.

Lagerautomation är ett område som växer – framförallt inom e-handeln – men det finns många minor att gå på, och med Automationsskolan vill Dagens Logistik hjälpa till att sprida kunskap om ett område av affärsmässig vikt för e-handlare. 

Olle Carls har en lång bakgrund inom logistik och lagerautomation. Han berättar om hur Apoteket planerat för och implementerar sin automation. Det är långt ifrån självklart att automatisera plocket av hela sortimentet.

Olle Carls förklarar hur man planerar en automationslösning utifrån sina flöden, och hur viktigt det är att ha koll på sitt sortiment och sina flöden, veta artiklars storlek och vikt i detalj – och kanske allra viktigast; att automation är ett it-projekt som kräver stora ingripanden i systemen. 

Lyssna på hela serien om lagerautomation:

Del 1) Så lyckas du med automation

Del 2) Apoteket automatiserar 85 procent av plocket

Del 3) Framtidens automatiserade lager

Relaterade avsnitt