Kostnader att starta e-handel handlar om att köpa e-handelsplattform, formgivning, sätta upp butiken korrekt, köpa betallösning, transportadminstrativa system och eventuellt kopplingar till affärssystem.
För att förtydliga – att lägga upp ett mejlformulär utan betallösning är inte en e-handel. Har tappar du möjligheterna till automatisering av beställningarna och betalprocessen. Dessutom inger inte ett beställningsformulär något större förtroende hos kunderna.
Ett litet eller mellanstort företag får räkna med att investera mellan 50 000 och 300 000 kronor för ett seriöst e-handelsprojekt. Men om man nöjer sig med någon av de billigaste hyrlösningarna med standarddesignmallar och är kan fixa lite själv går det att komma undan med kanske 20 000 kr. För rena hobbyprojekt går det att komma igång med några tusenlappar.
- Hobby-projekt: Med en billig e-handelsplattformen som Quickbutik, med en standard designmall, behöver inte en nätbutik kosta dig mer än runt 2000 kronor första året. Men då måste du göra alla anpassningar själv och det är knappast ett affärsmässigt projekt. Väljer du en lite mer avancerad billig lösning som exempelvis Abicart så kan du komma undan med 15 000 kr första året för en hyfsat professionell lösning – men då ingår inga specialanpassningar till dina behov.
- Mellan-projekt: Att ta fram en design och implementera den på en hyrlösning i mellanklassen kan kosta mellan 50 000 och 300 000 kronor. Då ingår ofta färdiga kopplingar till vanliga betallösningar, transportadministrativa system och de vanligaste mindre affärssystemen.
- Stort projekt: Att ta fram en design och implementera den på en större plattform, integrera med affärssystem, logistiksystem, kundklubbar, PIM-system kan kosta mellan 300 000 kr och flera miljoner kronor.