Är e-handel en affärsmodell?

En affärsmodell är förenklat en idé om hur företaget på ett långsiktigt sätt ska kunna tjäna pengar. Den digitala revolutionen har inneburit en rad utmaningar för traditionella företag. Barriärerna för nya utmanare har blivit lägre eftersom det går att starta företag till betydligt lägre kostnader idag än tidigare. Med kreativitet, en dator och en uppkoppling kan du komma ganska långt om du vet vad du vill. 

Internet har också skapat en närmaste fullständig pristransparens på många marknader. En rad nya stora aktörer som Google och Booking.com tjänar pengar på att upprätthålla pristransparensen. Och det finns alltid någon som har några miljoner mer på att bränna på att vara billigare än du. Pris blir därför ett farligt sätt utmärka sig gentemot sina konkurrenter.

Internet bryter sönder lokala marknader för att skapa globala marknader. Det skapar möjligheter för de som förstår den nya digitala verkligheten samtidigt som lönsamheten naggas hos traditionella lokala företag som inte mäktar med förändringen. Boklådor på små orter läggs ner tillsammans med bokklubbar samtidigt som Adlibris passerar miljarden i omsättning. Nu utmanas nätbokhandeln Adlbris av appen Storytel som helt digitaliserat den fysiska boken. Cdon har kunnat sälja cd-skivor för miljarder innan Spotify helt tog över, medan de lokala skivaffärerna går i konkurs.

E-handel är svag som affärsmodell utan kan ses mer som en kanal bland flera att sälja varor eller tjänster till företag och privatpersoner. En affärsmodell är att exempelvis för en lantbrukare att sälja mat direkt till kunderna enligt en prenumerationsmodell – att göra det via en nätbutik är bara en kanal som att sälja det i den egna gårdsbutiken.

Om den grundläggande idén är e-handel så bör du fundera igen. Fundera på vad du vill sälja, till vem du vill sälja och genom vilka kanaler. Då blir kanske modellen att du startar en fysisk butik tillsammans med en nätbutik, eller arbetar med e-handel plus telefonförsäljning. Tänk på att matförsäljning på nätet blev hett först efter att mindre aktörer gjort om modellen att sälja mat på nätet till att sälja tjänsten matkasse med recept och tillhörande matvaror.

När du hittat din affärsmodell ska du alltid utgå från kundernas behov men inte ta fram en modell som är allt för enkel att kopiera. Visst kan du tjäna miljoner på en pruttapp – men det är ingen affärsmodell.