Home » Digital mathandel sänker traditionell sällanköpshandel
E-handelsköp gör vardagslivet enklare

Digital mathandel sänker traditionell sällanköpshandel

När digital mathandel når 15 procent kommer butiker att stängas. Eftersom matköpen drar folk till köpcentren kommer digitaliseringen av dagligvaruhandeln avfolka köpcentren.

Digitaliseringen av mathandeln kommer att påverka sällanköpshandel ännu mer. Räkna med en accelererad digitalisering där all handel utanför centrumhandeln och köpcentrumen tar stryk.

Kring millennieskiftet hade alla de stora dagligvarukoncernerna storskaliga centrala e-handelssatsningar. Några år senare var allt nedlagt – kunderna var inte riktigt mogna att storhandla mat på nätet med uppringda modem.

2017 satsade alla på e-handel

Det kommer att gå fort nu. Förra året satsade alla stora dagligvarukedjor stort på att ta marknadsandelar på nätet. I vissa bostadsområden snurrar ICA:s, Coops, Willys, Hemköps, MatHems och Linas Matkassses små lastbilar på kvällarna. Chaufför har blivit ett bristyrke i Sveriges större städer.

Digitaliseringen av dagligvaruhandeln förändrar våra vardagsliv i grunden på ett sätt som exempelvis digitaliseringen av modehandeln eller bokhandeln inte har gjort.  Att hasa omkring på ICA ett par timmar efter jobbet och handla mat till en större familj är mer en tråkig plikt än en spännande matsresa – den mesta av tiden handlar om att lasta ner basvaror som mjölk, bröd, grönsaker och pasta i kundvagnen. Det finns ingen tid för att diskutera recept med expediten i delikatessdisken. Det är därför nätmathandel är så befriande – du fixar lätt tre timmar extra tid varje vecka genom att handla på nätet.

Dagligvaruhandeln är en viktig bransch – den omsatte 272 miljarder kronor år 2015 och sysselsatte nästan 100 000 människor, enligt HUI Research. Efter bostäder och transporter är mat det som det vi lägger mest pengar på.

Ökade med 19 procent

Förra året ökade matköpen på nätet med 19 procent till 4,6 miljarder kronor enligt D-fokus Index som ges ut av Svensk Handel. Matkassarna, som byggde upp hela nätmathandeln när de stora dagligvarukedjorna vägrade digitaliseras, backade dock med 8 procent. Istället växte lösplocket med 38 procent när ICA, Coop, Willys och Hemköp satsade helhjärtat på näthandel. Prognosen för 2018 är en tillväxt med 24 procent till 5,6 miljarder kronor.

Det betyder att den digitala delen av dagligvaruhandeln fortfarande bara handlar om drygt två procent, även om andelen är betydligt större i storstäder som Stockholm. Men med det fokus dagligvarukoncernerna lägger på nätet just kommer andelen att växa snabbt. Förra året hade hälften av konsumenterna köpt mat på nätet, enligt marknadsundersökningsföretaget GfK – det finns en stor tillväxtpotential.

Logistiken sätter gränserna

Dagligvaruhandeln har fullt upp att få grunderna som få logistiken att fungera. Väldigt lite resurser har lagts på att skapa inspirerande shoppingupplevelser. Den mer mogna modehandeln ligger långt före dagligvaruhandeln när det gäller upplevelsen och inspiration.

Skillnaden mellan mathandel och sällanköpshandel som kläder och elektronik är att mat handlar vi flera gånger i veckan. Om vi slutar att åka till shoppingcentret för att handla mat regelbundet kommer vi inte att exponeras för sällanköpshandeln lika ofta som tidigare. Därför kommer mathandelns digitalisering att snabba på digitaliseringen av mode, elektronik och allt annat vi gillar att handla online.

Vi ser redan idag hur shoppingcenter allt mer handlar om upplevelser är ren shopping. Vi åker dit för att äta mat, gå på bio och umgås med vänner. Även om omställningen kommer att bli smärtsam för detaljhandeln så lägger jag hellre min tid på att äta, umgås och roa mig än handla prylar som jag egentligen inte behöver.

Relaterade avsnitt