Vad är hållbar e-handel egentligen? E-handlare kan inte längre att ducka för hållbarhetsfrågan, men genom att anamma hållbarhetstrenden öppnas nya möjligheter för snabbfotade entreprenörer.
Hållbar e-handel har länge handlat om logistik där returflödena ofta har hamnat i skottgluggen. Men hållbarhet borde mer handla om produkterna som säljs; hur de är tillverkade och hur länge de håller.
I avsnitt 134 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner och Johanna Allhorn, chefredaktör på Ehandel.se.
E-handeln och logistiken som omger den har kritiserats för att bidra till en ohållbar konsumtion, och på flera sätt är kritiken relevant. Branschens fokus har till stor del legat på att pressa priser, erbjuda större sortiment och att ge kunderna bekvämlighet och valfrihet, något de uppenbarligen har saknat med tanke på e-handelns enorma tillväxt. Men att peka ut e-handeln som en ensidig miljöbov är varken korrekt eller speciellt konstruktivt. Faktum är att det är tack vare e-handeln som konsumtionen äntligen har en chans att bli mer hållbar.
Vi snackar också om vart Pricerunner är på väg.Pricerunners grundare Magnus Wiberg har köpt in sig igen i sin skapelse via riskkapitalbolaget Eequity som han driver tillsammans med Patrik Hedelin.
Pricerunner satsar nu på artificiell intelligens och maskininlärning för att bättre hantera svåra produktsegment som exempelvis mode.
Avslutningsvis diskuteras vi hur Qliro Group utvecklas. Snart är bolaget helt styckat.
Lyssna också på Digital logistik för ökad lönsamhet och hållbarhet och En kärleksfull uppdatering av Pricerunner.