Home » Innovation kommer genom att lyssna på kunder
johanna staaf, Ahlsell Innovation lab

Innovation kommer genom att lyssna på kunder

Innovation kommer genom att lyssna på kunderna och människor i den egna organisationen, enligt Johanna Staaf som leder Ahlsell innovation lab. På så sätt har miljardbolaget kunnat innovera som ett startup.

Det är relativt enkelt att framtidsspana, det svåra är att samverka med verksamheten för att driva innovation framåt, hävdar Johanna Staaf, ansvarig för Ahlsell Innovation Lab.

Ahlsell är Nordens största distributör inom tekniska produkter till byggbranschen och andra B2B-företag, med en väl utvecklad multikanalstrategi. För att öka innovationskraften i en konservativ bransch har Ahlsell skapat Ahlsell Innovation lab.

I avsnitt 133 av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Johanna Staaf som är ansvarig för Ahlsell innovation lab – som hjälper Ahlsell att innovera.

Byggdistributören Ahlsell upptäcker B2B-framtiden genom att studera hur deras B2B-kunder idag beter sig online som privatpersoner. På så sätt kan Ahlsell fånga upp viktiga trender som röststyrning, hållbarhet och snabba leveranser.

Den viktigaste trenden kallar Ahlsell High tech – high touch. Det innebär att kundernas beteende polariseras mellan repetitiva inköp och mera krävande upplevelseberoende inköp. De repetetiva inköpen kan fångas upp med digital handel som gör det enkelt och sparar tid. High touche däremot kräver mänsklig upplevelse och rådgivning. En smart modell för att förstå kundernas behov och leverera på deras behov.

Ahlsell innovation lab testar också röstgränssnittet för att kunderna ska kolla status på ordrar. Ahlsell tror också mycket på VR, främst som utbildningsplattform. Med VR kan exempelvis kunderna lära sig att hantera farliga maskiner som tex betongkap.

Lyssna också på Digital logistik ger ökad lönsamhet.

Relaterade avsnitt